Magazin > Film & Glasba & TV
34 ogledov

Zagor & Co. rešujejo Evropo

Stripi
1/7
Arhiv organizatorja
Razstava stripa. Na ogled je postavljenih 160 stripovskih tabel 143 vrhunskih avtorjev.

V Umetnostni galeriji Maribor je na ogled privlačna razstava stripovskih tabel, ki so sicer v lasti hrvaškega zbiratelja Mladena Novakovića. Znanstveno raziskovalno združenje za umetnost, kulturno-izobraževalne programe in tehnologijo EPeKa, Strip.art.nica Buch in Stripforum Zagreb so združili moči ter gledalcu v vpogled ponujajo 160 izbranih del 143 avtorjev. Razstava ima drzen naslov Stripovski junaki rešujejo Evropo. "Razstavo smo začeli pripravljati že leta 2010 s predstavitvijo slovenskih avtorjev Mikija Mustra, Tomaža Lavriča in Kostje Gatnika. In zdaj imamo aktualno razstavo, ki je ne bi bilo brez Mladena Novakovića, ki je eden od največjih zbirateljev stripovskih tabel na svetu," je razložil Štefan Simončič iz združenja EPeKa in besedo predal Novakoviću: "Na razstavi je največ hrvaških avtorjev, od Andrije Maurovića do Julia Radilovića - Julesa in številnih drugih. Največji del moje zbirke predstavljajo table ameriških avtorjev, ki so pred sto leti splavili strip in z njim okužili mase ljudi. Dela francoskih avtorjev pa recimo dosegajo vrtoglave cene. Za originalno tablo Asterixa je treba odšteti sto tisoč evrov. Sam zbiram originale stripovskih tabel, ilustracije, skice in mi že zmanjkuje prostora."

Stripu je usojeno, 
da bo preživel

Tako je razmišljal Novaković, ki je ustanovitelj Stripforuma Zagreb, ustanove, ki promovira strip, objavlja mlade stripovske avtorje ter njihove nove izdaje in albume. "Stripu danes manjka reklama. Se pa rojevajo nove skupine, forumi, ki strip spremljajo prek spleta. Razstava je odlična priložnost, da vidite stripovsko tablo, skico in to, koliko dela in znoja je v tablo vložil avtor." Srečali smo tudi legendarnega Radilovića - Julesa, hrvaškega stripovskega maga, risarja Sherlocka Holmesa, Partizanov in Afriških pustolovščin, ki je bil rojen v Mariboru, a je kariero naredil v tujini: "Strip je bil moje življenje. Temu mediju sem posvetil vse svoje moči in čas. Pomembno je uvideti, da strip ne služi le zabavi, temveč je zelo močno sredstvo propagande, vzgaja, ima družbeni domet. Vsi moji stripovski junaki pa so moji otroci." Stripovski umetniki ostajajo ogledalo družbe, njihovi junaki iz regije pa si želijo prve specializirane stripovske galerije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.