Magazin > Film & Glasba & TV
76 ogledov

Zaobljuba večne ljubezni

Ethel Ann fantu Teddyju obljubi večno ljubezen. Žurnal24 main
Pol leta po kinematografski premieri smo le dočakali projekcijo filma Prstan zaobljube (Closing the Ring) dvakratnega oskarjevca Richarda Attenborougha.

Film je posnet po resničnih dogodkih in pripoveduje zgodbo o ameriškem dekletu Ethel Ann, ki obljubi večno ljubezen fantu Teddyju, ki pa se smrtno ponesreči med drugo svetovno vojno. Teddy ima dva prijatelja, ki sta prav tako zaljubljena v Ethel Ann, zato se z enim izmed njiju dogovori, da v primeru njegove smrti poskrbi za njegovo dekle. Tako se po Teddyjevi smrti omenjeni prijatelj poroči z Ethel Ann, ki pa je poroka ne osreči, saj vse življenje pogreša svojo prvo in edino ljubezen, kateri je prisegla večno zvestobo. Zgodba se zaplete, ko na Irskem mlad fant najde prstan, ki sta si ga Ethel Ann in Teddy izmenjala na dan poroke in o tem obvesti Ethel Ann v Ameriko.

Zgodba ima dve časovni ravni. Del dogajanja spremljamo mlado Ethel Ann in Teddyja, skupaj z njunima prijateljema Chuckom in Jackom, v času druge svetovne vojne v Ameriki in na Irskem. Drugi del dogajanja so devetdeseta v Ameriki, kjer spremljamo ostarelo, zapito in cinično Ethel Ann in njeno hčer, skupaj s prijateljem Jackom. Del dogajanja se odvija v Belfastu, kjer mlad fant pomaga zbiratelju izkopavati ostanke razbitine medvojnega bombnika, ravno tistega v katerem je preminil Teddy od Ethel Ann.

Pripovedna struktura filma se sicer sliši zanimivo, vendar tako prepletena pripovedna nit brezizhodno pomeni, da ponekod ni dovolj odmerjenega časa za uspešno identifikacijo z osebami filma. Tako boste s svojimi priljubljenimi liki preživeli manj časa, kot bi si želeli, z manj priljubljenimi pa še preveč. In pri publiki jo najverjetneje najslabše odnese ravno del z mladimi med drugo vojno, saj je igralska interpretacija Stephena Amella, ki igra Teddyija tako nemogoča, da melodrama, ki jo nosi predvsem njihov del scenarija, preide še toliko bolj v ospredje in nas muči s svojo patetiko. Seveda nam tudi ni jasno, zakaj se Ethel Ann odloči za Teddyja, medtem, ko sta Chuck in Jack brez dvoma mnogo bolj privlačna karakterja od izbranega preprosteža. Pri castingu za vlogo Teddyja, režiser zares ni imel sreče, drugi igralci pa več ali manj navdušijo, predvsem seveda Shirley Maclaine, Christopher Plummer, Pete Postlethwaite in mladi Martin McCann. Scenarij v njihovih zgodbah sedanjega časa premore mnogo humorja, ki uspešno blaži sicer težko tematiko izgubljene in neizživete ljubezni. Če ste bolj subtilne narave, pa vam bo morda ravno to pomenilo nedopustno neskladje.

Pri filmu Prstan zaobljube se torej pojavlja več zadreg, od pripovedne strukture, igralskih interpretacij do melodramatične tematike. Zelo zanimiv je tudi konec, ki nosi celotno poanto filma in je milo rečeno precej naiven, zato morda razmislite, ali si ne bi filma o zaobljubi večne ljubezni raje izposodili kar v dvdteki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.