Magazin > Film & Glasba & TV
35 ogledov

Zaradi filma spor med vojsko in NBC

Film Ostrostrelec v ZDA ruši rekorde gledanosti, sproža pa tudi debate o najbolj uspešnem ostrostrelcu v zgodovini države.

Oskarjevec Clint Eastwood je ponovno sedel na režiserski stol in za vse oboževalce akcijskega žanra ustvaril film po resnični zgodbi, v katerem Bradley Cooper igra Chrisa Kyla, čigar ostrostrelske sposobnosti so ga na bojišču povzdignile v junaka.

O zgodbi

Pripadnika Tjulnjev ameriške vojaške mornarice Chrisa Kyla pošljejo v Irak z eno samo nalogo: zaščititi mora svoje kolege. Njegovo natančno streljanje na bojišču reši premnoga življenja in Chrisu – ob zgodbah o njegovih junaških podvigih – nadenejo vzdevek »Legenda«. Toda njegov sloves se širi tudi med sovražnikove vrste in tako je na njegovo glavo razpisana nagrada, Chris pa postane tarča uporniških vojakov. Doma ga seveda čaka povsem drugačno bojišče: z drugega konca sveta se trudi biti dober soprog in oče.

Nevarnosti navkljub in ceni, ki jo vojna postavlja njegovi družini, Chris v Iraku odsluži štiri vojne roke in pri tem pooseblja duha in načelo Tjulnjev, da se nikogar ne pusti za seboj. A ko se vrne k ženi Tayi (Sienna Miller) in otrokom, spozna, da je vojna tista, ki je sam ne zmore pustiti za seboj.

Propagandi film?

Film so gledalci v ZDA izredno dobro sprejeli, je pa tematika spet sprožila številne debate. Mnogi so bili mnenja, da režiser s filmom poveličuje morilca in da gre za propagandi film republikancev. "Ostrostrelec polarizira Ameriko. Za nekatere je film realističen prikaz travm, ki jih imajo številni vojaki, ki so se bojevali v Iraku in Afganistanu, za druge pa je Ostrostrelec površen propagandni film. Za nekatere je Chris Kyle, ki je rešil številne kolege, junak, za druge "kmet“, ki je obseden z orožjem in je brez slabe vesti iz skrivališča streljal na ljudi,“ je med drugim povedal režiser Michael Moore. Oglasil se je tudi profesor religiologije Todd Green: "Skorajda vsi Iračani, moški, ženske in otroci, so predstavljeni kot krvoločna bitja. Muslimane vidimo skozi Kylove oči: kot divje demone, ki si ne zaslužije našega sočutja in ki v sebi ne nosijo niti kančka človečnosti.“

Vojaki ogorčeni nad dopisnikom

Sedaj pa je prišlo še do spora med ameriško vojsko in televizijsko postajo NBC. Nekdanji generali in admirali, republikanci, veterani in vojaki od televizije zahtevajo javno opravičilo, saj je njihov dopisnik Ayman Mohyeldin Kyla, ki je v Iraku med leti 2004 in 2009 po uradnih podatkih ubil 160 "sovražnikov“, označil za rasista. "Dobil sem informacije, ki pričajo o Kylovih rasističnih pogledih na Iračane in muslimane,“ je izjavil Mohyeldin in razburil Američane, ki v ostrostrelcu vidijo junaka. Kot pravijo, Mohyeldin namiguje, da se Kyle v vojno ni podal iz patriotskih vzgibov, ampak zato, da je lahko ubijal muslimane.

Ogorčeni predstavniki vojske pravijo, da je dopisnik s svojimi besedami užalil Kylovo vdovo in vse tiste, ki služijo svoji domovini in se borijo za svobodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.