Magazin > Film & Glasba & TV
89 ogledov

Zasvojenci se vrtijo v krogu

Režiser Boštjan Slatenšek in Danijel Trontelj (desno), ki nastopa v dokumentarne Žurnal24 main
Začarani krog. Dokumentarec za dostojno življenje brezdomnih zasvojencev.

Prišel sem do spoznanja, da so moji prijatelji zasvojenci, ker ni varnih sob, med snemanjem pet mesecev preživeli v bolnišnici, kar je bistveno dražje, kot če bi država zagotovila varno sobo,” pravi režiser Boštjan Slatenšek o svojem dokumentarcu Začarani krog, ki so ga včeraj predstavili v Kinodvoru, predvajali pa ga bodo tudi na nacionalki.

V Nemčiji jim je lažje
Dokumentarec poudarja nujnost obstoja zavetišč za brezdomne uživalce prepovedanih drog. “V Nemčiji, kjer imajo varne sobe, se je lažje odločiti, da boš z drogo prenehal. Imaš podporo družbe in sistema. Pri nas tega ni,” pojasnjuje Slatenšek in dodaja, da je nujna tudi človeška nota. “Zdi se mi pomembno, da nekomu omogočiš človeka dostojno življenje,” pravi.

Dokumentarec spremlja življenje treh heroinskih zasvojencev: Denise iz Hamburga ter Zokija in Danijela iz Ljubljane. “Gre za brezdomce, ki se ga pozimi zadanejo in lahko zmrznejo, nihče jim ne nudi niti medicinske pomoči, če si vbrizgajo prevelik odmerek,” je o agoniji naših brezdomnih zasvojencev razmišljal Danijel Trontelj, eden izmed nastopajočih v dokumentarcu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.