Magazin > Film & Glasba & TV
49 ogledov

Zbogom, Trnfest?

KUD France Prešeren Saša Despot
Kud France Prešeren. Društvo je zaradi dolgov prisiljeno prodati stavbo, v kateri deluje, kar za kulturo v Trnovem lahko pomeni konec.

“Naše društvo je doseglo točko, ko mora sprejeti radikalne odločitve, da se glede na težko finančno situacijo, ki praktično onemogoča normalno delovanje, odloči prodati nepremičnino, v kateri smo in ki je v lasti društva,” je položaj, v katerem se je znašlo Kulturno-umetniško društvo (Kud) France Prešeren, pojasnil njegov predsednik Vito Rožej.

Prodaja stavbe na Karunovi ulici 14 je neizogibna, saj je društvo močno udarila gospodarska kriza, kratko pa so potegnili tudi zato, ker so kot društvo, ki deluje v zasebni stavbi, prikrajšani za sredstva, ki so zakonsko namenjena prireditvam na javnih prostorih.

Hiša za dva dolga

“Iz tega naslova smo si skozi leta počasi nabrali dolg,” je povedal Rožej in ocenil, da ta znaša približno 450 tisoč evrov (od tega je dobrih 200 tisoč evrov zunanjega dolga in slabih 200 tisoč notranjega). Pri tem je poudaril, da se je v zadnjih treh letih korenito zmanjšalo financiranje mesta in države, kot pokrovitelj pa se je zaradi likvidnostnih težav umaknila tudi NLB.


Če je Kud od države še leta 2010 dobil 90 tisoč evrov, od Mestne občine Ljubljana (MOL) pa 180 tisoč evrov, jih bo od države letos prejel le še 55 tisoč, od občine pa 
30 tisoč.

Iščejo kupca

Kudova stavba s pripadajočim zemljiščem je po ocenah geodetske uprave vredna 893 tisoč evrov, njeno upravljanje pa vsako leto stane več kot sto tisoč evrov.

Kot na morebitnega kupca so se kudovci najprej obrnili na MOL, vendar niso sklenili dogovora, zato zdaj izbirajo novega ponudnika. “Nekateri pogovori že potekajo, konkretne ponudbe pa še nimamo,” je povedal Rožej in dodal, da si še najbolj želijo nekoga, ki bi ohranil kulturno dejavnost, v nasprotnem primeru pa napoveduje višjo kupnino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.