Magazin > Film & Glasba & TV
45 ogledov

Žgali bodo največji fenomeni post-rocka

Dirty Three
1/3
Arhiv Kina Šiška
Sredi novembra bo Kino Šiška gostil dva izmed največjih fenomenov post-rocka. V goste prihajajo Godspeed You! Black Emperor in Dirty Three.

Dva izmed največjih fenomenov post-rocka bosta 14. novembra zasedla Kino Šiška, ki mu bodo vladali zastavonoše kanadske Constellation post-rock scene Godspoeed You! Black Emperor in izjemni avstralski instrumentalni trio Dirty Three pod taktirko Warrena Ellisa.

Kanadski post-rock orkester Godspeed You! Black Emperor, ki si je nadel ime po neki japonski motoristični tolpi, je nastal v letih 1993/94 v Montrealu. Usmerjen v svojevrsten instrumentalni minimalizem pod vplivi progresivnega rocka, punka in klasične glasbe je skrivnostni kolektiv v svojem najbolj ustvarjalnem obdobju ponudil štiri albume in eno samoizdano kaseto. V Ljubljani so se mudili v času, ko so predstavljali svoj zadnjo ploščo Yanqui U.X.O. (2002), leto zatem pa naznanili skupno ustvarjalno prekinitev za nedoločen čas. Sicer bi za kanadske enigme težko trdili, da so v času njihove odsotnosti popolnoma izginili iz glasbenega obličja, saj so se njihovi člani razpršili po mnogih drugih skupinah in projektih. Po dobrih sedmih letih je pred dvema letoma na dan prišla novica o vnovični združitvi, podprti s koncertom in kuratorstvom festivala ATP Nightmare Before Christmas v Angliji ter obsežni turneji po obeh kontinentih.

Šest let razgrajanja obrodilo sadove

Šest let premora med prejšnjim in novim albumom označuje šest let aktivnosti članov zasedbe Dirty Three pri drugih projektih – Warren Ellis je intenzivno razgrajal naokoli z Nickom Cavom in Bad Seeds oziroma Grinderman. Jim White je nenehno na turnejah z izvajalci, kot so Cat Power, Bonnie Prince Billy, Nina Nastasia in PJ Harvey, Mick Turner pa se v Melbournu posveča vizualni umetnosti in je izdal album Blue Trees.

Kljub tej frenetični aktivnosti na vse strani je bila vrnitev "Umazanih treh" nujna in težko pričakovana. Toward the Low Sun, njihov novi album, je kakofonična eksplozija napetosti in čustev, o čemer priča tudi Ellis sam: "Pri Dirty Three je vedno šlo za način, kako mi trije igramo skupaj in kako se eden od drugega hranimo. Hoteli smo se zopet vrniti k bolj improviziranemu in instinktivnemu pristopu, kot so ga imele naše prve plošče."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.