Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Zgodbe sferične fotografije

(Foto: Arhiv organizatorja) Žurnal24 main
Sferično fotografijo, s katero Aleksander Starovojtov vstopa v ekspresivno pripovedovanje zgodb o svetu, ki ga opazuje, si oglejte ob 19. uri na razstavi v novomeškem LokalPatriotu

Pri panoramski sferični fotografiji iz izbrane točke lahko zajamete vso sliko okoli sebe. S širokokotnim objektivom in z ustreznim prekrivanjem posnamete zorne kote v vse smeri, nato pa te slike z računalnikomsestavite v celoto.

Pri prenosu sferične fotografije na papir pa se še bolj kot pri običajni fotografiji , srečate s fenomenom prikaza tridimenzionalnega prostora v dvodimenzionalnosti. Medtem, ko goriščnica teleobjektivov zajema majhen kot opazovanega prostora in je temu ustrezno slika sploščena in perspektivno nepopačena, se pri sferični srečate s klasično-fotografsko nemogočim pojmom goriščnice 0 mm.

Pretvorba tovrstne slike v ravnino je enak poskusu razreza in izravnave žoge. Podoben problemu risanja zemljevida sveta. Pri čemer Zemljo opazujete od zunaj, tu pa svet opazujete od znotraj. Vsaka takšna projekcija je izrazito nepravilna s stališča perspektive in absurdna v popačenju realnosti. Ravno ta transformacija daje avtorju možnost subjektivnega in avtorskega pristopa.

Vstop na odprtje in ogled razstave je prost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.