Magazin > Film & Glasba & TV
57 ogledov

"Zgodovina se ponavlja"

Žurnal24 main
Kombinatke. Z demonstracij na cestah v dvorano Union na kulturni praznik.

Uporniško. Pesmi upora, ki jih pojejo kombinatke, je zdaj mogoče slišati tudi na pravkar izdani zgoščenki, ki bo svojo predstavitev doživela na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, v dvorani Union. Ženski pevski zbor Kombinat je skupina deklet, ki so se na dan upora, 27. aprila, leta 2008, zbrala na ustanovni skupščini. Takrat jih je bilo 21, danes je dejavnih članic 65. Prvi nastop so imele 23. maja 2008 v Menzi pri koritu na Metelkovi v sklopu proslave ob dnevu mladosti. Pravijo, da niso nostalgične in da niso družbeno-politične delavke, temveč aktivne državljanke, ki pojejo z vero v vrednote, kot so solidarnost, zvestoba ideji, srčnost in pogum. Navzoče so bile na vseh demonstracijah, ne samo na nedavnih vstajah naroda proti politični eliti, temveč tudi na 15o pred Borzo in na protestih za podporo padlemu družinskemu zakoniku.

Nastopile ne bi za nobeno stranko

“Nastopile ne bi za nobeno politično stranko, ne levo ne desno. Kot se nam zdi, politiki zadnje proteste v Sloveniji bolj ali manj ignorirajo, ker se bojijo resnice. Pomembno je, da se povezujemo – dober primer je povezovanje kulturnikov in kulturnega programa,” poudarja Urša Vavpotič, članica zbora. Pa so to šolane, profesionalne pevke? Ne, večina jih je pela v šolskih zborih, večji pomen kot vrhunskemu izvajanju pa dajejo sporočilnosti: “Večina pesmi, ki jih pojemo, je iz nekega drugega časa, ki pa ga očitno znova doživljamo. Zgodovina se ponavlja. In za to, kar so se borili nekoč, se je treba spet boriti danes.”

Boštjan M. Turk jih ne gane

Groženj ali pritiskov, kot pravijo, še niso bile deležne, se je pa ob njih obregnil Boštjan M. Turk, a jih to ne gane: “To za nas ni nikakršen pritisk, s tem se ne ukvarjamo. Ne bomo popustile – pele in borile se bomo naprej."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.