Magazin > Film & Glasba & TV
53752 ogledov

Žiga Jelar: Usoda njegove sestre je zaznamovala tudi njega

žiga jelar Jure Dobelšek
Žiga Jelar, naš vrhunski smučarski skakalec in glasbenik, sredi skakalne sezone izdaja nov album 'Brez pravil'.

Kljub temu da ga je pot ponesla med vrhunske športnike, Žiga svoje ljubezni do glasbe nikoli ni zanemaril. Te dni nas razveseljuje z novo skladbo in videospotom 'Zakaj gorijo solze' in z izidom svojega prvega albuma, ki ga je naslovil 'Brez pravil'. Že z naslovom nam Žiga sporoča, da v športu, glasbi in življenju ni časa za predsodke in omejitve.

Za novo skladbo 'Zakaj gorijo solze' je Žiga napisal tako besedilo kot glasbo, v njegovem srcu pa ima ta pesem prav posebno mesto. Posveča jo namreč ljudem s posebnimi potrebami, še posebej svoji sestri Sari. Med skupnim odraščanjem je Žiga namreč iz prve roke doživljal, s kakšnimi izzivi in predsodki se mora Sara soočati, kar je zagotovo zaznamovalo tudi njegovo življenje in pogled na svet: "S pesmijo želim vsem približati njihovo ljubeznivost, srčnost, iskrenost in empatijo."

Kot je znano, se je njegova sedem let starejša sestra zaradi zapletov pri porodu rodila s poškodbo možganov, zato ne bo nikoli mogla živeti povsem samostojno.

Za skladbo 'Zakaj gorijo solze' je Žiga Jelar z režiserjem Rokom Mavrom posnel videospot, v katerem je eno od vlog odigral Tristan, fant z Downovim sindromom. Sproščeno in zabavno snemanje spota je potekalo v Kranju in v tamkajšnjem Prešernovem gledališču.

Na svoj prvi album 'Brez pravil', ki je izšel 16. 2., je Žiga umestil 10 skladb, med njimi tudi lani izdano 'Odpri oči' in seveda najnovejšo 'Zakaj gorijo solze'. Pri nastajanju skladb je sodeloval z nekaterimi najbolj vidnimi slovenskimi glasbeniki – Jan Baruca, Anže Langus Petrovič, Marko Hrvatin, Mitja Bobič in Jure Rozman. Večino skladb je Žiga napisal sam, z močno ekipo glasbenikov pa je ustvaril dinamičen in raznolik album. Album 'Brez pravil' je za sedaj na voljo le v obliki ekskluzivne predprodaje preko njegove spletne strani, kmalu pa bo na voljo tudi drugje. 

Žiga je, poleg vrhunske športne kariere, vse od mladih let negoval in uril tudi svojo ljubezen do glasbe in svoj glasbeni talent. Pri petih letih je dobil pravo diatonično harmoniko. In od takrat so instrumenti in glasba del njegovega vsakdana. Zaključil je glasbeno šolo, se naučil igranja kitare, naučil se je tudi igrati klavir. 'Zakaj gorijo solze' je njegova šesta avtorska skladba, po koncu skakalne sezone pa bo za nekaj časa glasba zanj na prvem mestu. Za pozno pomlad namreč Žiga pripravlja še eno presenečenje. Več o tem kmalu.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.