Magazin > Film & Glasba & TV
30 ogledov

"Žiriji X Factorja manjka kritičnosti in argumentov"

x factor Miro Majcen
Priljubljeni slovenski šov X Factor se počasi približuje vrelišču, mi pa smo nekaj slovenskih glasbenih ustvarjalcev povprašali za mnenje o oddaji in žirantih ter po njihovih morebitnih favoritih.

Priljubljeni slovenski šov X Factor počasi dobiva epilog in v bitki talentov je ostalo le še pet finalistov. Za mnenje o oddaji smo povprašali nekaj priznanih slovenskih glasbenih ustvarjalcev, med drugim tudi Raaya, ki je bil tudi sam del britanskega šova X Factor in je kar nekaj časa preučeval ozadje formata, poleg tega pa je bil tudi sodnik šova Misije Evrovizija. Glasbenika je šov z odličnimi montažami in izvedbo očaral predvsem na začetku. "Bil sem navdušen, kot sem bil v prvem delu avdicij navdušen tudi nad Jadranko," nam je zaupal, ob tem pa dodal: "Zdaj pa mi pri žiriji manjka kritičnosti in argumentov, ki bi kandidate naredili boljše in gledalcem podali realnost." Podobnega mnenja je tudi Alenka Godec, sicer ambasadorka oddaje. "Žirija mi je načeloma všeč, vendar, čeprav vem, da ima vsak svoje varovance, vseeno pogrešam tudi kakšno pevsko pripombo na samo interpretacijo, kakšen namig, nasvet, saj mislim, da jih zdaj najbolj potrebujejo. Ne vem, če z dajanjem lažnega vtisa, da je vse brez napak in popolno, ravno delajo komu kakšno uslugo," je prepričana. "Verjamem, da se potem z njimi pogovorijo in jih tudi opozorijo na napake, ki so jih delali, ampak ljudje, ki gledajo šov, to dojemajo, kot da je vse popolno. In tukaj gre mogoče ne toliko za zavajanje tistih, ki so na odru, ampak si ljudje, ki nimajo toliko izbrušenih ušes, mogoče mislijo, da če je stroka tako rekla, pa že mora biti res." Rebeka Dremelj pa je prepričana, da ima žirija zelo nehvaležno vlogo, ki jo po njenem mnenju opravlja odlično. Sama, kot pravi, si vsekakor ne bi želela biti na njihovem mestu.

Kdo med finalisti pa si najbolj zasluži zmago?

Marsikateri Raayev favorit je sicer izpadel že pred oddajami v živo, vendar zdaj navija za In & Out. "Tisti, ki najbolj pametujejo in se smilijo samim sebi, ne bodo nikoli nič naredili. Podpiram In & Out. Tam je dejansko nekaj X-a." Tudi Godčeva vidi v štirih fantih velik potencial. Sicer se ji zdijo vsi finalisti talentirani, vendar so jo navdušili predvsem fantje, ki so po njenem mnenju zaradi usklajevanja najbolj zahteven zalogaj v oddaji in za katere meni, da bi jih lahko ob pravem vodenju in pomoči čakala lepa prihodnost. "S kilometrino in vajo bi se jih dalo zapakirati v dober paket," je prepričana. "Na odru so videti zelo homogeno, kot bi bili skupaj že veliko dlje, kot so. Očitno so se fantje ujeli, simpatični so mi," nam je povedala in dodala: "Sicer, če izhajam iz stroke, moram poudariti, da bi jih bilo treba še malce 'polikati' in opozoriti na kakšne napake, ampak videti so nekako zelo prijetni na odru in tudi pevsko velik potencial." Poleg tega se ji zdijo tudi čustveno stabilni, kar je po njenem mnenju pomemben dejavnik.

Tjaša Hrovat | Avtor: Arhiv izvajalke Arhiv izvajalke
Alenka Gotar, ki je sicer do pred kratkim stiskala pesti za skupino S.W.A.G, v kateri je nastopala tudi njena učenka Tjaša Hrovat (na sliki levo), pa po njihovem izpadu nima več svojega favorita. Oddaja ji je sicer všeč, celo bolj kot šov Slovenija ima talent, saj verjame, da mladi resnično ogromno odnesejo od tega šova, glede na to, da imajo v okviru tega tudi ure petja, koreografe in drugo. "Mislim, da dejansko zgradijo enega novega kolega na naši glasbeni sceni," pravi Alenka, ki še dodaja: "Kandidati iz tedna v teden rastejo in so resnično čedalje boljši, tako da vsem želim samo, da zdržijo." Neisha, ki podpira tovrstne šove, pa udeležencem šova želi, da bi iz oddaje odnesli najboljše, kar se da, in da bi znali izkoristiti prepoznavnost tudi po koncu oddaje.

"X Factor ni poučen za mlade glasbenike"

Miha Guštin - Gušti pa ima precej obratno in trdno mnenje glede koncepta oddaje. "Oddaja je že v redu, se mi pa zdi, da to ni ravno poučna oddaja za mlade glasbenike, ker ne gredo iz prave smeri in imajo takoj vse na pladnju. Težava je v tem, da ti talenti, ko televizija ugasne luči, ne vedo, kaj bi sami s sabo, ker ne začnejo na pravi način – ne iz garaže, ampak direktno pred celo Slovenijo. Nimajo ne komadov ne tistih, ki bi jim delali komade, garaže, kjer bi vadili, nič, so brez tal pod nogami," nam je pojasnil svoje mnenje in dodal: "Če bo tisti, ki bo zmagal, dejansko ostal dlje časa na sceni, da bo imel svojo ploščo, da bo igral, bom prijetno presenečen."

Komentarjev 5
  • Avatar MS
    MS 09:18 07.junij 2012.

    Raay je producent, avtor uspešnic, pevec skupine Tangels in menedžer priljubljenih izvajalcev.Trenutno je eden najuspešnejših avtorjev pop glasbe, poznavalec tuje trendovske glasbe (pop, dance, rock), ima izreden nos za pevski potencial in nadarjenost ter je avtor drugouvrščene uspešnice z ...prikaži več Eme 2011, Ladadidej.Na aktualni lestvici (IPF) sto največkrat predvajanih skladb v 2011 je Raay s štirimi skladbami najbolj uspešen slovenski avtor.

  • 1111 18:55 06.junij 2012.

    samooklicani poznavalec glasbe in sploh ah in uh, za ....... !

  • 1111 18:53 06.junij 2012.

    ...ja in to je to, če je že odločeno vnaprej...žirantje so marionete in dobro plačani klovni!! ...eh pa saj ne boš zastopla...vse je super, sam da se trudijo!!