Magazin > Film & Glasba & TV
46 ogledov

Življenje in smrt za žico

Onstran Kinodvor
Dokumentarec o italijanskih taboriščih, v katerih so umirali tudi Slovenci.

Včeraj se je v Kinodvoru zgodila slovenska premiera celovečernega dokumentarnega filma Onstran žice italijanskega režiserja in scenarista Dorina Miniguttija. Dokumentarec se skozi pričevanja internirancev iz Slovenije in Hrvaške sprehodi skozi zamolčano obdobje 2. svetovne vojne, ko so veliko odraslih in otrok zaprli v italijansko koncentracijsko taborišče Gonars. Z veliko mero občutka Minigutti prepleta spomine protagonistov v ganljivo pripoved preživelih iz taborišča.

Petdeset ur pričevanj o pogumu

"Že prej sem snemal filme s socialno tematiko, a pričevanja preživelih iz taborišč, na katera sem naletel med branjem publikacije Ko je umrl moj oče, so me tako ganila, da sem se odločil posneti film," je za Žurnal24 povedal Minigutti. Na terenu je s filmsko ekipo poiskal posameznike na hrvaški in slovenski strani, ki so si zgodbo upali povedali pred kamero. "Na začetku mi ljudje niso zaupali. Pa še Italijan sem. Ob pomoči sodelavk, ki so mi pomagale na terenu, pa so ljudje postopoma pridobili zaupanje v moje delo in vame. Posnetega materiala je bilo ogromno, 50 ur pričevanj – lahko bi naredil dva filma. Zanimala sta me tudi interakcija dveh generacij, dedkov in vnukov, ter prenos spomina na vojne grozote. Vnukom dedki niso pripovedovali o vojnih spominih, ker so se tega sramovali in se počutili manjvredne," je zaključil Minigutti.

Film je bil že predvajan na italijanski nacionalni televiziji in je naletel na pozitiven odziv. Je zagotovo pomemben dokument, ki spregovori o času med 2. svetovno vojno. Danes večina Italijanov sploh ne ve, da so bila v času fašizma koncentracijska taborišča tudi v njihovi državi. Celo sam Minigetti je šele pred nedavnim, čeprav živi v neposredni bližini Gonarsa, izvedel za njegovo temačno zgodovino. Po projekciji filma se je odvila okrogla miza z režiserjem, zgodovinarkama Metko Gombač in Nevenko Troha ter ustvarjalcem romana v stripu Italijanska zima Davidom Toffolom, ki pripoveduje zgodbo o projektu etničnega čiščenja v Gonarsu, predstavljeno skozi podobe in dialoge dveh interniranih otrok, Draga in Guidite. Letos mineva 70 let od začetka internacij Slovencev in Hrvatov v italijanska koncentracijska taborišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.