Magazin > Film & Glasba & TV
116 ogledov

Zlata sredina za Rock Otočec 08

Blato je bilo in še vedno ostaja zaščitni znak festivala Rock Otočec.
1/71
Žurnal24 main
Ob gradu Otočec v Novem mestu je bil dvanajstič zapored ovekovečen največji slovenski rock festival Rock Otočec. Nastopili so Sham 69, Siddharta, Pankrti, Niet, Zablujena generacija, Jinx …

V primerjavi s seznamom nastopajočih v poznih devetdesetih in zgodnjih 00 letih letošnji blatni rokerski dogodek ni bil nikakršen presežek. Večinoma domači nastopajoči so tako še dodatno utrdili mnenje, da festival že nekaj let gradi bolj na avtohtonih in bližnje-sosedskih izvajalcih kot pa na tujih (če se spomnimo, so v preteklosti nastopale zvezde manjšega globalnega kova, kot so Dog Eat Dog, Fun Lovin Criminals, Livin Color, Asian Dub Foundation, Liquido …). Poleg idiličnega prostora pa je vse dišalo po pristnih domačih opravilih. Dalo se je prigrizniti eno od najzanimivejših kombinacij jedi (zelenjavno juho s krofom), napolniti baterije telefonov, v neposredni bližini pa je bila tudi sušilnica cunj.

Program na Velikem odru je večinoma časa povezoval Sašo Đukić, ki je radijski lik Mame Manke tokrat pustil v omari. Še dobro, da je bilo temu tako. Tako se je na Velikem odru znašlo kar nekaj udarnih novodobnih rock bendov (Siddharta, Tide), eden zadnjih še živečih novodobnih pankerjev pri nas (Zablujena generacija), nekaj bendov z legendarnim imenom (Niet, Pankrti, Sham 69), hrvaški poperji Jinx, nekaj bendov metalske sorte (Interceptor, Sarcasm), nekaj dinozavrskih izvalajcev (Benč & legende, presenečenje – Alfi Nipič), nekaj bendov, ki so očitni fani skupin, kot so Linkin Park in System Of A Down (Meteora, Snowblind), ter nekaj novejših, še prebijajočih se imen (Equilibrium, Catharsis, Noom).


Med legendami slovenske rock scene so nastopili tudi Pankrti. © Tjaša Jenko

 
Alfi Nipič je dejansko bil največje presenečenje, poltlej pa kakorkoli že obrnemo besedo. Ob Silvestrskem poljubu je namreč pela vsa še pred desetimi minutami rokerska publika. Svojevrsten učinek so imeli tudi mehurčki pene, ki so jih med njegovim kratkim nastopom spuščali z odra. Nieti so sprožali huronske aplavze, Jinx so bili edini pravi plesni bend, Siddharta je zaradi (pre)kratkega nastopa po zahtevah organizatorjev in hrupa boječih se domačinov pustila lačnega marsikaterega poslušalca, enega glavnih in redkih tujih imen Sham 69 pa precej ljudi niti ni poznalo.


Med nastopom Alfija so svojevrsten učinek pričarali tudi mehurčki pene. ©Tjaša Jenko

 
Mali oder je bil namenjen Kitarijadi (organizator Franci Kek je zadnji dan presenetil z izvedbo uvodnega dela komada Raj je raj na Rock Otočcu) in Impro Ligi, ki je bil drugi največji dogodek. Tam so slavili sire, uprizarjali znanstveno-modernistični roman, ki se je dogajal na Črni Gori nad Idrijo ter se v emo-kolerik družbi zabavali ob izdaji Pižaminega cd-ja, ki je bil tudi moderator prvega dne. Popoldanski čas so si obiskovalci lahko krajšali tudi s tradicionalnimi igrami v blatu, opazovanjem nastavljanja in mečkanja deklet v tuš kabinah (Miss mokre majice), odprtim mikrofonom ...

Splošna ocena festivala je dobro, kar ob podpori 19.000 evrov za festivalski proračun niti ne bi moglo biti bolje. Vsem tistim, ki se letos Otočca niste udeležili lahko zaupam, da se organizator Franci Kek naokoli še vedno vozi s svojim mopedom, še vedno se najdejo ženske, ki so za zmago pripravljene pokazati joške in še vedno se najdejo dobri glasbeniki in ljudje, ki polepšajo še eno poletno festivalsko izkušnjo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.