Magazin > Film & Glasba & TV
16199 ogledov

Zlati globusi: Ta stavek Natalie Portman se bo zapisal v zgodovino

Trije plakati pred mestom
1/2
Natalie Portman si je upala.

Film Trije plakati pred mestom je na 75. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad Združenja tujih dopisnikov Hollywooda, zlati globus, pobral štiri nagrade in sicer za najboljši dramski film, glavno žensko vlogo (Frances McDormand), scenarij (Martin McDonagh) in stransko moško vlogo (Sam Rockwell).

Film Oblika vode režiserja Guillerma del Tora je imel sedem nominacij, vendar dobil le dve nagradi in sicer za režijo, pri čemer je del Toro ugnal Martina McDonagha, ki je dobil zlati globus za scenarij, in izvirno glasbo (Alexandre Desplat).

Natalie Portman presenetila

Tudi letos med nominiranci za najboljšo režijo ni bilo niti ene ženske, čeprav je kar nekaj režiserk nase opozorilo z odličnimi filmi, na primer Patty Jenkin (Wonder Woman), Greta Gerwig (Lady Bird) in Dee Ree (Mudbound). Natalie Portman, ki je letos podelila nagrado za najboljšo režijo, je to dejstvo izkoristila in na eleganten način izpostavila seksizem v Združenju tujih dopisnikov Hollywooda. Lepotica je nominirance namreč najavila z besedami: "To so moški nominiranci (all-male nominees).“
Zadnja ženska, ki je prejela zlati globus za režijo, je bila Barbra Streisand leta 1984. Od takrat so bile v tej kategoriji nominirane le štiri ženske.

Poraz za Dunkirk

Velike majhne laži | Avtor: Profimedia Profimedia

Praznih rok pa je ostal film Stevena Spielberga o časopisu Washington Post v času afere Watergate z naslovom Zamolčani dokumenti. Dobil je šest nominacij, med njimi eno za Toma Hanksa in Meryl Streep.

Brez nagrad sta ostala tudi filma Pokliči me po svojem imenu in Dunkirk, ki sta bila prav tako nominirana za najboljšo dramo.
Zlate globuse so podelili tudi za najboljšo komedijo ali glasbeni film in v tej kategoriji je slavil film z naslovom Lady Bird, zlati globus pa je prejela tudi glavna igralka Saoirse Ronan.

Po enega zlatega globusa so dobili filmi Največji šovmen za izvirno pesem, Jaz Tonja za stransko žensko vlogo (Allison Janney) ter "The Disaster Artist" za glavno moško vlogo (James Franco). Praznih rok je ostal film Zbeži!.

Zlatega globusa za najboljši film v tujem jeziku je dobil nemško-francoski "Aus dem Nichts", za najboljši animirani film pa je bil proglašen Coco. Zlatega globusa za najboljšo televizijsko dramsko serijo je prejela Deklina zgodba, za najboljšo komedijo ali glasbeni film pa "The Marvelous Mrs. Maisel".

Za najboljšo televizijsko mini serijo ali film je bila proglašena serija televizije HBO Velike majhne laži (Big Little Lies), ki je dobila skupaj štiri zlate globuse, med drugim enega Nicole Kidman za glavno žensko vlogo. Ewan McGregor pa je dobil zlati globus za najboljšo moško vlogo v seriji Fargo.

Prizanesljivi do Trumpa

Seth Meyers | Avtor: Profimedia Profimedia

Prireditev, ki jo je v hotelu Beverly Hilton vodil komik televizije NBC Seth Meyers, je v skladu s pričakovanji minila v znamenju upora žensk proti spolnim zlorabam in gostje so bile skoraj vse oblečene v črno ter nosile broške z napisom "Čas je potekel", kar je letelo na moške, ki bi si jih drznili zlorabljati. Sodelovali so tudi moški, ki so ob smokingih nosili črne srajce, Meyers pa je udeležence uvodoma zajedljivo pozdravil z: "Drage dame in tisti gospodje, kar vas je še ostalo".

Za razliko od prejšnjih podobnih zborovanj slavnih Hollywooda so bili sinoči presenetljivo prizanesljivi do predsednika ZDA Donalda Trumpa in bilo je nekaj bolj mimogrede posrednih namigov nanj tako, da danes verjetno ne bo Trumpove twitter ofenzive.

Meyers se je le pošalil zaradi domnevne vloge, ki jo je imel pri vzpodbujanju Trumpa, da se je odločil za kandidaturo, ko se je pred leti skupaj s predsednikom Barackom Obamo iz njega norčeval na večerji dopisnikov Bele hiše. Meyers je rekel, da bo sedaj svojo moč izkoristil še enkrat in je Oprah Winfrey napadel, da ne bo nikoli predsednica ter Toma Hanksa, da ne bo nikoli podpredsednik ZDA.

Oprah požela bučen aplavz

Oprah Winfrey | Avtor: Profimedia Profimedia

Dobitnica nagrade za življenjsko delo v svetu zabave Winfreyjeva je na prireditvi imela govor, ki bi mu lahko rekli predsedniški, saj je dvignila na noge celo dvorano - najprej s spominom na svojo revno mladost in ponos, ki ga je kot majhna deklica čutila leta 1964, ko je Sidney Poitier kot prvi temnopolti igralec dobil oskarja za glavno vlogo.

Izrazila je ponos, da je prva temnopolta ženska, ki je dobila nagrado Cecil B. DeMille in izrazila upanje, da je prav tako navdihnila kakšno dekle. "Na obzorju je nov dan in ko bo napočil, bo to zato, ker je veliko veličastnih žensk in nekaj fenomenalnih moških trdo delalo, da postanejo voditelji, ki nas bodo popeljali v čase, ko več nikomur ne bo potrebno reči 'jaz tudi'," je Winfreyjeva spomnila na velikega slona v dvorani. Po poplavi spolnih škandalov, ki so se lani začeli z razkritji na račun producenta Harveyja Weinsteina, se je začelo gibanje "jaz tudi" vseh žensk, ki so bile izpostavljene napadom in nadlegovanju in niso več pripravljene molčati.

Najbolj ganljiv trenutek večera
Kirk Douglas | Avtor: Profimedia Profimedia

Igralka Catherine Zeta Jones je na oder pripeljala svojega tasta, 101 leto starega legendarnega igralca Kirka Douglasa, ki je dobil stoječe ovacije, predvsem pa zaskrbljene poglede mladih in lepih Hollywooda ob misli na to, kaj jim tako kot vsem drugim prinaša prihodnost.

Komentarjev 4
 • Jonathan Archer 21:39 08.januar 2018.

  Ženske bi rade bile enakopravne.... Hmmm kako to, da bi rade bile enakopravne le v komfortnih službah? Zakaj ne vidimo ženskih rudark, smetark, gozdark z žagami itd... Dvoličnost brez primere. Tudi jaz bi rad imel pisarniško delo z minimalnim naporom ...prikaži več ter 2.500€ plače. Pa se moram dobro potrudit opraviti 23 ali 24 delovnih dni, da prekoračim 1.500€. Bljah....

 • Avatar mike1968
  mike1968 12:02 08.januar 2018.

  Sem absolutno proti vsakršnem spolnem nadlegovanju. Se pa sprašujem zakaj takrat ni nobena reagirala? Zakaj šele sedaj, ko so si "zvezdnice" naredile velike kariere tudi s pomočjo sedaj osovraženega Weinsteina? Dvoličnost brez primere.....

 • Skipi 11:13 08.januar 2018.

  Se pravi nominirat je treba nekoga pa tudi če je film zanič