Magazin > Film & Glasba & TV
10 ogledov

Zlati medved v Romunijo

Berlinale Reuters
Zmagovalec 63. Berlinala je romunski film "Pozitia Copilului" (Otrokova drža) Calina Petra Netzerja.

Film pripoveduje o težavnem odnosu med materjo in sinom. Potem ko njen sin z avtom do smrti povozi otroka, ga poskuša bogata Cornelia (Luminitia Gheorghiu) z vsemi sredstvi obvarovati pred kaznijo. Podkupiti želi tako policiste in sodnika kot tudi v revščini živečo družino žrtve. V filmu režiser preko osebne tragedije pripoveduje zgodbo celotne družbe, v kateri denar in moč omogočita vse.

Dve nagradi Tanovićevem filmu

Dve nagradi je na letošnjem Berlinalu pobral deloma dokumentarni film oskarjevca Danisa Tanovića Epizoda v življenju nabiralca jekla.

Film prinaša resnično zgodbo, ki se dogaja v vasi na območju Tuzle in priča o odtujenosti ter diskriminaciji sodobne bosansko-hercegovske družbe. Pri petem Tanovićevem celovečercu je kot koproducent sodelovala tudi produkcijska hiša Vertigo/Emotion film iz Slovenije.

Za najboljšo žensko vlogo nagradili čilsko igralko

Srebrnega medveda za najboljšo žensko vlogo je žirija podelila čilski igralki Paulini Garcia za film "Gloria". Film, ki ga je zrežiral Sebastian Lelio, na lahkoten način pa vendarle tudi z določeno globino pripoveduje o ženski, ki se pri skoraj 60. letih ne namerava odpovedati družabnemu in ljubezenskemu življenju.

Nagrada za scenarij Irancema


Za režijo je srebrnega medveda prejel ameriški režiser David Gordon Green za film "Prince Avalanche". Komedija pripoveduje o vsega prenasičenih zahodnjakih v 80. letih minulega stoletja.
Srebrnega medveda sta za scenarij prejela Iranca Jafar Panahi in Kamboziya Partovi za film "Parde" (Spoščen zastor). Nagrado Amnesty International je prejel film "The Rocket" (Raketa), katerega režijo podpisuje Kim Mordaunt. Nagrado Alfred Bauer pa si je prislužil kanadski film "Vic + Flo ont vu un ours" (Vic + Flo sta videla medveda), katerega režijo podpisuje Denis Cote.

Berlinale se bo zaključil jutri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.