Magazin > Film & Glasba & TV
17 ogledov

"Zmaga bi bila medvedja usluga"

Maja Keuc, Slovenija EPA
Ema 2014. Kmalu bo znano, 
kdo nas bo zastopal na 
Evroviziji v Københavnu.

Kmalu se bo na nacionalni televiziji odvil Izbor za pesem Evrovizije 2014, bolj znan kot Ema. Tokrat je tričlanska komisija, ki jo sestavljajo Miša Molk, Darja Švajger in Andrea Flego, izbrala izvajalce Bilbi, Muff, Nermina Puškarja in Samuela Lucasa, Nude, Omarja Naberja, Rudija Bučarja in Elevators ter Tinkaro Kovač. Kot vsako leto se tudi letos poraja vprašanje, ali ima Slovenija, ne glede na to, koga pošljemo na Evrovizijo, sploh kaj možnosti za zmago. Letos smo v nasprotju z vsemi prejšnjimi leti raje kot tipične poznavalce in oboževalce Evrovizije za mnenje povprašali tiste druge, ki imajo več kot s šovom in kičem opraviti z dejansko glasbo.

"Vprašljiva je smotrnost sodelovanja"

"Ema je televizijski šov, ki že precej let izgublja relevantnost in je zato – ob tradicionalno slabih uvrstitvah naših predstavnikov – vprašljiva tudi smotrnost sodelovanja Slovenije. Ja, je promocija države. Najefektivnejša? Niti ne. Zmaga bi bila medvedja usluga, organizacija Eurosonga je zelo drag projekt, ki bi povzročil kopico škandalov in dodatno poslabšal ugled države v svetu. Skladb nisem slišal, zato nimam komentarja o favoritih. Se iz glave spomnite vsaj dveh zmagovalcev zadnjih petih let? Niti jaz," je Emo pokomentiral glasbeni novinar Mimi Inhof.

Kajzer bi na Evrovizijo poslal Laibach

Tudi glasbeni kritik Andraž Kajzer priznava, da še ni slišal nobene skladbe letošnje Eme, in pravi, da ni treba posebej poudarjati, da gre za brezpredmetno tekmovanje, ki je samo sebi namen: "Gre za tekmovanje, na katerem prej zaslužijo vsi drugi kot pa glasbeni ustvarjalci. Da ne govorimo o spodbujanju glasbene ukalupljenosti. Če je namen promocija Slovenije in domače glasbene produkcije v tujini, sem prepričan, da bi lahko z denarjem, vloženim v Emo in Evrovizijo, v vseh teh letih naredili kaj bistveno pomembnejšega in učinkovitejšega. Če je res nujno koga 'poslati' na Evrovizijo, pa predlagam, da se to naredi le še enkrat in naj gre tja N'toko. V tistih treh minutah bi zagotovo vsem gledalcem pojasnil, kako prazna je ta prireditev in kako pravzaprav odseva velik del družbe. No, ali pa morda zasedba Laibach, ki bi si zagotovo izmislila kak primeren performans. Namesto da se stalno prilagajamo vzorcem, bi jih lahko enkrat zrušili. Pa da ne zaidem – Evrovizija ima zelo malo opraviti z glasbo in precej več z vsem drugim. Pika."

Klančar: Eurosong izgublja veljavo

"Evrovizijo sicer spremljam zelo bežno, kot mi po sili razmer prekriža pot. Od zadnjih mi je v spominu ostala samo Lena, po poslušanju zmagovalcev ne moremo reči, da obstaja recept, s katerim bi zmagali. Do naše dobre uvrstitve sicer v izjemnih okoliščinah lahko pride, za sam vrh pa bi se moralo zgoditi kaj res posebnega, več kot le odlična pesem. Eurosong v zadnjih letih izgublja veljavo in odmevnost, a gledanost je pri nas še vedno visoka, da najbrž RTV Slovenija projekt pokrije z oglasnim prostorom. Na podlagi izkušenj pa lahko trdim, da si z udeležbo ne pridobimo kakšne silne prepoznavnosti in promocije," pa je prepričan glasbeni novinar Žiga Klančar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.