Magazin > Film & Glasba & TV
27 ogledov

Zmagovalec Benetk: Faust

Aleksander Sokurov Reuters
Zlatega leva za najboljši film je na 68. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah dobil ruski režiser Aleksander Sokurov za film Faust. Tako je odločila žirija, ki ji je predsedoval režiser Darren Aronofsky.

Film v nemškem jeziku je nastal po istoimenski drami Johanna Wolfganga von Goetheja o možu, ki svojo dušo proda hudiču. Posnet je v obledelih, skoraj monokromnih odtenkih, traja več kot dve uri. Na projekciji je bil deležen mešanega sprejema, na eni strani aplavza in na drugi tudi nekaj kritik. Šestdesetletni Aleksander Sokurov je v boju za zlatega leva opravil z 22 tekmeci.

Srebrnega leva za režijo je prejel letošnji film presenečenja, "People Mountain People Sea" (Ljudje gora, ljudje morja), kitajskega režiserja Shangjuna Caia. Film pripoveduje o moškem, ki želi maščevati umor svojega brata.
Za najboljšo moško vlogo je bil nagrajen Michael Fassbender za igro v filmu "Shame" (Sramota) Stevea McQueena, v katerem je upodobil moškega, zasvojenega s spolnostjo. Nagrado za najboljšo žensko vlogo pa je prejela Deanie Yip, ki je v filmu "Tao Jie" (Preprosto življenje) hongkongške režiserke Ann Hui upodobila postarano hišno služkinjo.

Posebno nagrado žirije si je prislužil film "Terraferma" (Kopno) italijanskega režiserja Emanueleja Crialeseja. Za scenarij sta bila nagrajena Efthimis Filippou in Yorgos Lanthimos za film "Alpis" (Alpe) v režiji Yorgosa Lanthimosa.

Za življenjsko delo je bil nagrajen italijanski režiser Marco Bellocchio, na letošnjem festivalu pa so se poklonili tudi Alu Pacinu, ki so mu izročili nagrado "Jaeger-LeCoultre" za njegov prispevek k sodobnemu filmu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.