Magazin > Film & Glasba & TV
17 ogledov

Zmagovalec, ki se spopade s sistemom

Zmagovalec Kolosej
V kinematografih po Sloveniji si lahko ogledate biografsko športno dramo Zmagovalec (Moneyball), resnično zgodbo o športnem direktorju baseballskega kluba, ki prikazuje nezavidljive razmere, v katerih mora menedžer Billy sestaviti moštvo za novo sezono.

Zmagovalec temelji na resnični zgodbi o Billyju Beanu (Brad Pitt) – nekoč obetavnem super zvezdniku baseballa, ki je zagrenjen, ker mu ni nikoli uspelo izpolniti pričakovanj na igrišču, zato je neusmiljeno tekmovalno naravo usmeril v menedžment.

Vstopajoč v sezono 2002 se sooča z bedno situacijo: njegova drugorazredna ekipa Oakland A’s je ostala brez zvezdniških igralcev, ki so šli v prestižnejše klube (ki so jim ponujali gromozanske plače), zato mu ne preostane drugega, kot da čisto sam na novo oblikuje ekipo s tretjino plačilne liste. Žene ga želja po zmagi.

Billy se spopade s sistemom tako, da izzove osnovne zakupnike igre. Išče izven baseballa v skladu z zavrženimi teorijami Billa Jamesa in najame Petra Branda (Jonah Hill), bistrega, na Yalu izobraženega ekonomista, ki se oklepa številk. Skupaj se upreta konvencionalni modrosti, odločena na novo preiskati vse, oborožena z računalniškimi statističnimi analizami, za katere se vodilni v baseballu dolgo niso zmenili. Prideta do zaključkov, ki kljubujejo domišljiji in iščeta igralce, ki jih je preostali baseball prezrl ali odpustil, ker so bili prestari, preveč čudni, preveč poškodovani ali preveč težavni, ki pa imajo določene ključne sposobnosti, ki so na splošno podcenjene.

Film si lahko ogledate v ljubljanskem Koloseju ter Planetu Tuš v Celju, Kranju in Mariboru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.