Magazin > Film & Glasba & TV
29 ogledov

Zmagovalni filmi letošnje Animateke

(Foto: Arhiv Animateke) Žurnal24 main
Najboljši film na 7. mednarodnem festivalu animiranega filma po izboru otroške žirije je "Mimijina pomlad", občinstvo pa je izbralo film Big Bang Big Boom.

Najboljši animirani film letošnje sedme Animateka je po mnenju otroške žirije (Žan Cesar Zore, Korina Lara Košak, Leon Modic, Rožle Deu in Eva Medvešek - stari od 6 do 12 let), ki ga je iskala v Slonovem tekmovalnem programu, "Mimijina pomlad" Pierre-Luca Granjona iz francoskega studia Folimage. Film prejme denarno nagrado v vrednosti tisoč evrov.

Občinstvo je tudi izbralo svoj animirani film - denarno nagrado v vrednosti tisoč evrov prejme animacija "Big Bang Big Boom" italijanskega avtorja znanega pod psevdonimom BLU.

Zmagovalci mednarodne žirije
Veliko nagrado mednarodne žirije Maestro v vrednosti dva tisoč evrov prejme animirani film "Miramare" Michaele Müller iz Švice. Mednarodna žirija, ki so jo sestavljali Olga Pärn, Alex Baladi, Malcolm Sutherland, Solweig von Kleist in Jayne Pilling, se je za omenjeni film odločila zaradi "izvirnega pristopa k vizualni pripovedi in pretanjene uporabe zvoka. Film ustvari ritmični ples, v katerem se prepletata figuracija in abstrakcije ter gledalca posrka v svoj skrivnosten svet."

Skupna posebna omemba žirije je namenjena animaciji "V zraku" Estonca Martinusa Daanea Klemeta, ker "skozi domiselno zgradbo filma na videz absurdna pripoved prerašča v igrivo, duhovito družbeno kritiko".

Ocenjevali in nagrajevali tudi študentje
Najboljši animirani film po mnenju študentov Visoke šole umetnosti iz Nove Gorice, ki je ocenjevala animirane filme v Evropskem študentskem tekmovalnem programu, je "Benigni" avtorjev Jasmiini Ottelin, Pinja Partanen in Elli Vuorinen iz Turku Arts Academy. Nagrado v vrednosti 500 evrov so podleili z obrazložitvijo, da gre "za intimno dramo o osamljenosti, iz katere se razvije neobičajen in tragičen odnos."

Tudi študenti so podelili skupno posebno omembo -  to namenjajo animaciji "Split" avtorjev Abel Kohen, Lucie Casale, Justine Dubreux in Maxence Hyerneaux, za "zanimiv koncept in dinamično ekspresijo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.