Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Znane so nominacije

afp cate blanchett Žurnal24 main
Znane so nominacije za letošnje oskarje. Z osmimi nominacijami se ponašata filma No Country for Old Men (Ni prostora za starce) in There will be blood, so sporočili organizatorji.

Filma Pokora in Michael Clayton sta pobrala sedem nominacij. Pet nominacij je prejel animirani film Ratatouille, medtem ko sta Juno in drama The Diving Bell and the Butterfly prejela vsak po štiri.

Za najboljši film so nominacijo podelili filmom Pokora, Juno, Michael Clayton, Ni prostora za starce in There Will Be Blood.

Za najboljšo režijo so nominirani Julian Schnabel (The Diving Bell and the Butterfly), Jason Reitman (Juno), Tony Gilroy (Michael Clayton), Joel in Ethan Coen (No Country for Old Men) ter Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood).

George Clooney je nominiran za vlogo Michaela Claytona v istoimenskem filmu. © AFP

 
Za najboljšega igralca so nominirani George Clooney (Michael Clayton), Daniel Day-Lewis (There will be Blood), Johnny Depp (Sweeney Todd the Demon Barber of Fleet Street), Tommy Lee Jones (In the Valley of Elah) in Viggo Mortensen (Eastern Promises).

Za oskarja za najboljšo moško stransko vlogo se bodo potegovali Casey Affleck, Javier Bardem, Philip Seymore Hoffman, Hal Holbrook in Tom Wilkinson.

Za najboljšo igralko so letos nominirane Cate Blanchett, Julie Christie, Marion Cotillard, Laura Linney in Ellen Page.

Za najboljšo žensko stransko vlogo pa so nominacijo prejele Ruby Dee, Cate Blanchett, Saoirse Ronan, Amy Ryan in Tilda Swinton.

Mlajši brat Bena Afflecka Casey je nominiran za vlogo Roberta Forda v filmu The Assassination of Jesse Jackson by the Coward Robert Ford. © Flynet/JLP

 

V kategoriji najboljši izvirni scenarij so nominacije prejeli Diablo Cody (Juno), Nancy Oliver (Lars and the Real Girl), Tony Gilroy (Michael Clayton), Brad Bird (Ratatouille) in Tamara Jenkins (The Savages).

Za najboljši scenarij po predlogi so nominirani Christopher Hampton (Atonement), Sarah Polley (Away From Her), Ronald Harwood (The Diving Bell and the Butterfly), Joel Coen in Ethan Coen (No Country for Old Men) ter Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood).

Za najboljši animirani film so nominirani Persepolis, Ratatouille in Surf's Up.

Za tujejezičnega oskarja so nominirani izraelski Beaufort, avstrijski Die Fälscher, poljski Katyn, kazahtanski Mongol in ruski 12.

Častnega oskarja bo letos prejel Robert Boyle .

Letošnja jubilejna osemdeseta podelitev, ki je napovedana za 24. februar, zaradi stavke piscev še vedno visi v zraku in kaj lahko se zgodi, da se bo odvila po podobnem scenariju kot letošnja podelitev zlatih globusov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.