Magazin > Film & Glasba & TV
32 ogledov

Znani prvi finalisti Eurosonga

srbija, eurosong Profimedias
V dunajski dvorani Stadthalle je bil na sporedu prvi predizbor jubilejnega, že 60. tekmovanja za pesem Evrovizije.

Predstavili so se izvajalci iz 16 držav, v finale pa so se uvrstili Albanija, Armenija, Rusija, Romunija, Madžarska, Grčija, Estonija, Srbija, Gruzija in Belgija.

V četrtek, 21. maja, se bodo predstavili še izvajalci iz 17 držav. Poleg slovenskega dueta Maraaya, ki bosta s prepoznavnim znakom - slušalkami kot predzadnja izvedla Here For You, bodo nastopili še predstavniki iz Litve, Irske, San Marina, Črne gore, Malte, Norveške, Portugalske, Češke, Izraela, Latvije, Azerbajdžana, Islandije, Švedske, Švice, Cipra in Poljske.

V drugem predizboru bodo lahko glasovali tudi slovenski gledalci in poslušalci ter slovenska strokovna žirija, ki jo sestavljajo Tinkara Kovač, Andrej Šifrer, Miha Gorše, Sandra Feketija in Alex Volasko.

Po deset skladb se bo uvrstilo v veliki finale, ki bo v soboto, 23. maja. Izbrani dvajseterici se bodo brez predhodnega boja pridružili še predstavniki velikih pet: Velike Britanije, Italije, Francije, Španije in Nemčije, Avstrija kot letošnja gostiteljica in Avstralija. Ta bo sodelovala prvič, kot povabljenka ob 60. obletnici tekmovanja.

Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja skupaj s petčlanskimi strokovnimi žirijami v vseh 40 državah udeleženkah. Točke slovenskega glasovanja bo na Dunaj sporočila predsednica žirije Tinkara Kovač.

Komentarjev 1
  • h3o 20:55 19.maj 2015.

    go maraaya! slovenija ftw! vaš zvesti ekstremistični desničar h3o...