Magazin > Film & Glasba & TV
13788 ogledov

Znani rezultati: Je Evropa Ano Soklič poslala v finale Evrovizije?

ana soklič Profimedia
V Rotterdamu se je s prvim polfinalom začelo 65. tekmovanje za pesem Evrovizije, ki po lanski odpadli ediciji zaradi koronavirusa poteka v prilagojeni različici.

Slovenska predstavnica Ana Soklič je bila druga, ki je nocoj stopila na oder. S skladbo Amen se žal ni uvrstila v finale.

V prvem polfinalnem večeru se je zvrstilo 16 nastopajočih od skupno 39. Veliki finale bo v soboto.

Po seštetju glasov televotinga in glasov strokovnih žirij so se v finale uvrstili predstavniki Norveške, Izraela, Rusije, Azerbajdžana, Malte, Litve, Cipra, Švedske, Belgije in Ukrajine. 

Gledalci so lahko glasovali največ 20-krat.

V četrtek bo na sporedu drugi polfinalni večer.  V finalu se bo 20 zmagovalcem kvalifikacij pridružilo še velikih pet - Francija, Nemčija, Italija, Španija in Velika Britanija - ter Nizozemska kot zadnja zmagovalka iz leta 2019, ko je Evrovizijo gostil Izrael.

Organizatorji Evrovizije so se ob trenutnih zdravstvenih razmerah odločili, da tekmovanje, ki so ga lani zaradi pandemije koronavirusa odpovedali, izvedejo v živo iz dvorane Ahoy, ki sprejme dobrih 16.000 obiskovalcev. Zaradi varnostnih ukrepov bo dvorana petinsko zasedena, tako da si bo nastope v dveh polfinalnih in finalnem večeru lahko v živo ogledalo po 3500 ljudi. Po pričakovanjih bo sicer Evrovizija letos skupno dosegla 180 milijonov gledalcev v 45 državah.

Po prvotnih načrtih bi na odru v Rotterdamu nastopili izvajalci iz 41 držav, končna številka pa je 39, saj se je Armenija s tekmovanja umaknila, Belorusija pa si je takorekoč prislužila diskvalifikacijo, ker ni pravočasno oddala prijave za skladbo, ki bi bila v skladu z nepolitično naravo prireditve.
 

Komentarjev 8
  • viljem 07:32 19.maj 2021.

    Pač, svečkarji nimajo kaj najti v Evropi.

  • matermila 07:20 19.maj 2021.

    Sicer ne vem kdo je kriv za slovensko izbrano pesem,je pa jasno,da nima pojma.O kvaliteti pevke ne dvomim,nikakor pa to ni pesem za ta cirkus.No,kljub vsemu so imeli izbranci zastonjkarski izlet na NL,z našim denarjem seveda.

  • Carbon 07:08 19.maj 2021.

    A grejo skupi na avion s Hrvati,da saj tu imamo polovične stroške, kot mi in sosedi😀???