Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Znanstvena fantastika in sir Ridley Scott

Žurnal24 main
Medtem ko je pred kratkim razkril svoj kriminalni ep Ameriški gangster, sir Ridley Scott že napada z novo-staro uspešnico, klasiko iz leta 1982, Blade Runner.

Sir Ridley je bil že trikrat na odru za podelitev oskarjev.  © AFP

 
Svoj kultni film Blade Runner radi opišete kot popoln in najbolj dovršen film ...
Mislim, da je to moj najosebnejši film – Blade Runner in The Duellist. Oba filma sta precej mednarodno prepoznavna, saj sem kot avtor in režiser ob snemanju resnično deloval.

Kar se tiče Blade Runnerja, se razprave ne delijo. Kaj narediti?
Ne moreš vedno govoriti o tem, zakaj dežuje, zakaj je temno, zakaj to, zakaj ono? V glavi si vsak zase oblikuje edinstveno shemo in vsak posameznik želi častiti ta del svoje domišljije. Mislim, da je meni to zagotovo uspelo.


Zakaj mislite, da je film postal klasika in kljuboval zobu časa?

MTV je začel delovati okoli leta 1980 in vedno sem ga gledal. Mislim, da je bil v zgodnjih časih veliko bolj zanimiv. Izstopali so predvsem delčki petminutnih filmov, ki so jih sestavili različni bendi in filmski režiserji, kar je ponujalo odlično zabavo in prepoznavnost. Sam sem si mislil: kje hudiča so dobili to, nekdo me kopira! Moj film je bil velik vpliv za množico rock videospotov. Zgodila se je revolucija. Samo tista generacija je resnično gledala MTV, kar je bilo za filme prvovrstna reklama.

Film Blade Runner je bil vizualno in estetsko zelo vpliven. © AFP
 
Kaj si mislite o prihodnosti znanstvene fantastike?
Prav vsi in še njihove mame delajo znanstveno-fantastične filme in v večini primerov gre za resnično pomankanje dobre zgodbe. Rep pretehta psa, posebni efekti namesto smisla na koncu filma.
Kam so odšli vsi pisatelji? Mislim, da je pisanje najtežja stvar. Kadar imaš enkrat svojo idejo na papirju, se vse drugo zgodi veliko lažje in samo od sebe.


Govori se, da bi utegnili osvojiti oskarja za film Ameriški gangster. Bi si ga želeli prejeti?

Seveda, bilo bi lepo. Že trikrat sem bil na odru zmagovalcev, tako da ne bi imel nič proti, če bi moral na oder še enkrat. Vendar, ko enkrat prestopim prag zabave, je vsega konec in si nekako tudi oddahnem, da ni bilo treba opraviti še enega od osladnih nagovorov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.