Magazin > Film & Glasba & TV
55 ogledov

Žrebci kot baletniki

V kobilarni sumijo, da do zastrupitve ni prišlo po naključju. Neustrezno krmo iz Žurnal24 main
Lipica v Ljubljani. Danes ob 19. uri bodo zvezdniki večera v Areni Stožice lipicanci.

“Prikazali bomo najzahtevnejši program dresurnega jahanja, ki ga gojimo v Kobilarni Lipica. Med vrhunci predstave bodo nastopi velike šolske kvadrilje, to je osmih jahačev s konji, in para z jahačico na edinem črnem lipicancu v naši kobilarni in jahačem na belem. Zelo zanimiva bo tudi predstavitev tako imenovane šole nad zemljo. Pet žrebcev, ki jih bodo jahači vodili na roki, bo prikazalo med drugim piaffe (kas na mestu), passage (lebdeči kas z izrazito podaljšanim časom lebdenja), levade (nadzorovan dvig na močno pokrčene zadnje noge, sprednje pa konj prav tako močno pokrči k sebi), španski korak (korak z izmenično močno iztegnjenimi sprednjimi nogami) in seveda skoke – kapriole (med skokom konj močno sune z zadnjimi nogami) in kurbete (skoki na zadnjih nogah),” pojasnjuje Janez Rus, strokovni vodja Kobilarne Lipica.

Nadpovprečni konji za vrhunske točke

Lipicanci | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Med nastopajočimi lipicanci bodo sami vrhunski primerki. Do petega leta konjeve starosti namreč z vrsto zahtevnih testiranj ugotovijo, ali je konj izjemen ali povprečen. Za visoko dresurno šolo izberejo le najboljše z
nadpovprečno inteligenco in vrhunsko oblikovanim telesom, saj so le taki
sposobni usvojiti in prikazati nadvse zahtevne elemente šole nad zemljo. Zanimivo je tudi, da večina teh elementov izhaja iz naravnih konjevih gibov in hodov, ki pridejo do izraza bodisi ob paradiranju žrebca v boju bodisi med dvorjenjem.

Konji plešejo tudi ob zvokih harfe
Konjeniški del spektakla bodo dopolnili nastopi privlačnih kočij ter
umetniške postavitve konj in baletnikov. Za še bolj doživeto ozračje bodo poskrbeli Orkester Slovenske vojske, švedska harfistka in sopranistka Miriam Andersen, klavirski tandem Bojan Gorišek in Milko Lazar, sopranistka Teja Saksida in tenorist Martin Sušnik, trio Eroika in Mešani pevski zbor Obala Koper. V Stožicah bodo ob konjskih kopitih skupno 43 odraslih konj donele tudi skladbe, kot so Granada, arija iz Nabucca, Ravelov Bolero, La vita è bella in Dan ljubezni. Za vstopnico boste odšteli od 16 do 50 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.