Magazin > Film & Glasba & TV
4 ogledov

Žur za Darfur v Ljubljani

1/17
Žurnal24 main
V torek, 17. novembra se je v Festivalni dvorani v Ljubljani odvijal humanitarni koncert Žur za Darfur, katerega pobudnik je bil Tomo Križnar.

“Cilj humanitarnega koncerta Žur za Darfur II je med drugim ta, da darfurske ženske dobijo 200 miniaturnih kamer, ki jih bodo varovale pred posilstvom. Tamkajšnji plačanci se namreč najbolj bojijo, da bodo posneti, za muslimane pa je strahota, če te dobijo, da si nekoga posilil,” o glavnem namenu dobrodelnega dogodka, ki se je odvil v Festivalni dvorani, pravi pobudnik akcije in svetovni popotnik Tomo Križnar.

Pomembna so poznanstva
Na koncertu, ki ga poleg Križnarja organizirata Gibanje za pravičnost in razvoj ter Pionirski dom – Center za kulturo mladih, je kot poseben gost nastopil britanski humanitarni aktivist Peter Moszynski (z njegovo pomočjo se je Križnarju leta 1998 uspelo vrniti na obkoljeno območje Nub op. p.). Nastopili so tudi afriški in slovenski glasbeniki, med njimi Chris Eckman, Tomaž Pengov, Zoran Predin ter Gal in Severa Gjurin.

“Glasbeniki na probleme lahko opozorijo, ampak saj vemo, kdo ima moč za dejanske akcije. Ti, ki so hierarhično v boljšem družbenem položaju, oziroma imajo moč, denar in poznanstva. Sama v Darfurju nimam nobene konkretne zveze,” na vprašanje, koliko lahko k izboljšavi razmer v Darfurju prispevajo umetniki, odgovarja Severa Gjurin. “Te oblike združevanja seveda imajo težo, če ne bi tega mislila, ne bi sodelovala,” pravi.

“Slovenci smo najbolj dobrodelni, kadar smo v težavah, potem pa na to hitro pozabimo. Večina mojih znancev je apatičnih in kolektivno depresivnih,” dodaja Križnar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.