Magazin > Film & Glasba & TV
61 ogledov

Zveže naj vas Pedro Almodóvar

Zveži me Slovenska kinoteka
V četrtek se je v Slovenski kinoteki pričela retrospektiva filmov znamenitega Pedra Almodóvarja, ki bo z njegovimi filmi postregla vse do 25. aprila. Tako si lahko danes ob 19. uri ogledate film Zveži me (Átame!), ob 21. uri pa bodo na sporedu Visoke pete (Tacones lejanos).

Pedro Almodóvar je v svoji 31-letni karieri posnel 18 celovečernih filmov, in čeprav ti še zdaleč niso avtobiografski, v njih lahko zasledite mnoge "avtobiografske" elemente, od skoraj bizarnih, kot je obsesija s telefoni, saj so ti v takšni ali drugačni vlogi prisotni prav v vsakem izmed njegovih filmov 80-ih let (to obsedenost povezujejo z njegovo 10-letno zaposlitvijo pri Telefónici, španskem nacionalnem operaterju), prek vključitev lastne matere, Francisce Caballero, v igralsko zasedbo nekaterih filmov, kjer ji je potem namenil vlogo nosilke ženske kmečke modrosti (prek nje se spominja otroštva, preživetega v revni, podeželski La Manchi, kjer so bile ženske tisti pravi gospodar hiše), do kritike katoliške cerkve – tako njene vloge v času frankizma kot njene represivne vzgoje (ki jo je izkusil tudi Almodóvar sam).

Kot je v intervjujih večkrat poudaril, je večino svojih del zgradil na lastnih izkušnjah, pa naj se je nanje naslonil pri širši, idejni zasnovi dela ali pa pri pisanju dialogov; večkrat je omenil, kako je o ženskah največ izvedel, ko je na delovnem mestu pri Telefónici prisluškoval pogovorom sodelavk.

Zveži me
Značilna Almodóvarjeva komorna komična drama. Postavni mladenič (Antonio Banderas), ki so ga pravkar odpustili iz psihiatrične bolnišnice, ugrabi zadrogirano porno starleto (Victoria Abril), o kateri sanja že celo življenje. Zapre jo v stanovanje in jo kani imeti privezano tako dolgo, dokler se ne bo vanj zaljubila, se z njim ljubila in naposled tudi poročila. Glasbo za film je prispeval Ennio Morricone.

Visoke pete
Rebecin (Victoria Abril) mož je bil nekoč prva in velika ljubezen njene mame, znane španske dive Becky del Páramo (Marisa Paredes). Mož je umorjen, mati in hči pa se spreta. Sodnik, pristojen za primer, se ponoči potika po ulicah, oblečen v žensko po vzoru nekdanje dive.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.