Magazin
0 ogledov

Filtri niso stoodstotna zaščita

zivljenje 10.07.13. internet, varnost, otrok, racunalnik,  foto: shutterstock Shutterstock
Tudi za poletno obdobje je treba določiti družinska pravila, koliko časa na dan oziroma na teden so otroci lahko na spletu, igrajo različne računalniške igre in uporabljajo mobilne telefone, svetujejo strokovnjaki za varno rabo spleta, ki sodelujejo pri projektu Safe-si.

Dodajajo, da naj "računalnik ne postane otrokova varuška, ampak otroka raje vključite v druge počitniške dejavnosti ali mu priskrbite ustrezno varstvo".

Namestite filtre

Da bi otroku preprečili dostop do zanj neprimernih vsebin, strokovnjaki staršem svetujejo, naj na računalnik namestijo funkcije starševskega nadzora oziroma tako imenovane filtre. "Vendar ob tem velja opozorilo, da noben filter ni stoodstotno zanesljiv," opozarjajo. "Starševski nadzor je staršem lahko v pomoč predvsem pri mlajših otrocih, za najstnike pa bolj priporočamo pogovor kot pa blokiranje zanje potencialno neprimernih vsebin. Pomembno je, da vašega otroka predvsem naučite, da bo znal prav ravnati, če se slučajno znajde v težavah."

Igre primerne starosti

Spodbujajte svojega otroka, naj igra le tiste spletne igre, ki so primerne za njegovo starost. Strokovnjaki iz Centra za varnejši internet predlagajo, da pred vsakim nakupom nove igre preverite, ali je ta primerna za starost vašega otroka. Prav tako preverite, ali je na voljo tudi spletna različica te igre. Oceno ustreznosti igre, ki jo igra vaš otrok, lahko preverite tudi na spletnih straneh Pegi.info.

Podučite ga o pasteh in zlorabah

Otroka naučite, da vam zaupa in se na vas obrne po pomoč, če se mu bo na spletu zgodilo karkoli neprijetnega, posebno v spletnih klepetalnicah oziroma pri drugih načinih spletnega komuniciranja (Facebook Chat, Google Talk). Otrok ali vi lahko pokličete telefon Tom na anonimno in brezplačno številko 116 111, kjer mladim svetujejo pri težavah na spletu in vam dajo konkretne napotke, kaj storiti. Če se zloraba dejansko zgodi, je treba nemudoma obvestiti policijo.

Pomembna zasebnost

"Otroke prav tako poučite, da pri uporabi spleta skrbno varujejo svojo zasebnost in na spletu, predvsem na priljubljenih družabnih omrežjih, res objavijo le tisto, za kar jim je vseeno, če vidijo tudi drugi," še razlagajo strokovnjaki in dodajajo, da otrokom priporočite, naj uporabljajo nastavitve zasebnosti, s čimer omejijo, kdo vse lahko vidi njihov profil na družabnem omrežju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.