Češnje in višnje je sicer najbolje uživati sveže, saj se prilegajo k sladoledu, jogurtu in skuti ter so osnova poletnih sadnih krem.
Iz višenj lahko skuhate kompot, jih uporabite za razne sladke narastke ali pa iz njih naredite
marmelado. Tokrat se malo poigrajte z domišljijo in si privoščite pravo sladko poslastico.
Za flambirane višnje potrebujete (za štiri osebe):
- 125 g smetane
- 4 žlice sladkorja
- 3 žlice masla
- 2 skodelici višenj
- ½ skodelice pomarančnega soka
- sok ene limone
- 4 porcije vaniljevega sladoleda
- 3 žlice češnjevca
- 3 žlice pomarančnega likerja Grand Marnier
Priprava:
Flambirane višnje boste pripravljali približno deset minut. Najprej trdo stepite smetano in ji dodajte eno žlico sladkorja. Nato v ponvi za flambiranje segrejte maslo in 3 žlice sladkorja. Dodajte očiščene višnje in sadni sok ter počakajte, da postane vroče.
Desertne krožnike obložite z vaniljevim sladoledom in smetano. V ponev vlijte češnjevec in pomarančni liker, prižgite in takoj dolijte k sladoledu.
Flambirane višnje se čudovito podajo tudi k carskemu pražencu.
Za carski praženec potrebujete (za štiri osebe):
- 30 g masla
- 50 g sladkorja
- 4 jajca
- 400 ml mleka
- 250 g moke
- 80 g topljenega masla
Priprava:
Iz sladkorja, rumenjakov, masla, mleka in moke umešajte gladko testo. Beljake posebej stepite v sneg in jih vmešajte v testo.
Namaščen pekač obložite s testom in pecite pri 210 stopinjah Celzija. Pečeno testo narežite na majhne koščke, potresite s sladkorjem v prahu in prelijte s flambiranimi višnjami.