Magazin
29 ogledov

Ginekologi predlog obšli

Se bodo porodi v prihodnje preusmerili v večje centre? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Civilna družba. Pobude za porod v porodnišnici, porodnem centru in doma.

"Vedno jasneje se izraža potreba po širši izbiri za ženske in pare, ki se odločajo za porodno okolje, ki ni bolnišnično, pa naj bo to samostojni porodni center ali dom," pravi Zalka Drglin iz Združenja Naravni začetki.

Porodni center ali dom
Po besedah Drglinove sta za ženske z nizkim tveganjem oba dokazano varna izbira. "Vemo, kaj potrebujemo: ustrezno usposobljeno strokovno pomoč, določitev doktrine porodne pomoči v posameznem porodnem okolju, ustrezno in učinkovito presejanje ter zagotovitev razumne bližine med posameznimi porodnimi okolji in nujnega prevoza," našteva Drglinova.

Prenos kompetenc na babice. Med drugim predlaga vnovično vključevanje ambulantnih ginekologov v dežurstva v bolnišnicah, racionalizacijo mreže ginekološko-porodniških oddelkov v Sloveniji oziroma združevanje oddelkov, v katerih opravijo manj kot tri porode na dan, z večjimi v njihovi bližini, prenos nekaterih kompetenc na babice ter še nekatere ukrepe.

Ostali brez odgovora
Predlog je predsednica združenja Irena Šimnovec predstavila tudi na petkovem posvetu o reproduktivnem zdravju žensk, ki ga je sklical urad za enake možnosti. Kot je povedala, je združenje porodno pobudo že lani posredovalo ministrstvu za zdravje (MZ), razširjenemu strokovnemu kolegiju za ginekologijo in porodništvo ter Heleni Meden Vrtovec, predsednici delovne skupine za pripravo predloga strategije razvoja ginekološko-porodniške službe v Sloveniji, vendar odgovora niso dobili. Strategijo najdete na prvi strani MZ, v javni razpravi pa je še do nedelje. Posvet je razkril, da v ginekološki stroki ni enotnega mnenja o tem, v kakšno smer naj gresta slovenska ginekologija in porodništvo, prevladalo pa je mnenje, da so varne tudi manjše porodnišnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.