Magazin
107 ogledov

Glikemični indeks: Kaj je to?

Privoščite si polnozrnat kruh in testenine. Žurnal24 main
GI pomeni glikemični indeks živila in nam pove, s kakšno močjo določeno živilo spodbuja trebušno slinavko, da izloča hormon inzulin. GI torej pomeni rast ravni sladkorja v krvi po zaužitju določenega živila.
Kako je nastal?
Glikemični indeks je pred slabimi tridesetimi leti uvedel dr. David Jenkins  za lažji nadzor ravni inzulina pri ljudeh z diabetesom. Z glikemičnim indeksom je razporedil živila v razponu od 0 do 100, glede na to, kako hitro zaužita hrana vpliva na porast glukoze v krvi. Za diabetike je pomemben zaradi nadzorovanja primerne vrednosti krvnega sladkorja in telesne teže.

Živila z nizkim glikemičnim indeksom
Če želite, da je vaša prehrana zdrava, naj ima več kompleksnih ogljikovih hidratov z nižjim glikemičnim indeksom. Nižji kot je GI, bolj nadzorovano narašča raven glukoze v krvi, to pa pomeni trajnejšo in primernejšo zalogo krvi.
Živil, ki presežejo mejo GI 50, je v naravi malo. Nizek GI imajo jabolka, hruške, banane, češnje, breskve, grozdje, pomaranče, grenivke, slive, soja, sojino mleko, posneto in polnomastno mleko, polnozrnate testenine in kruh, pa tudi temna čokolada, ovseni kosmiči in puding. Prav tako sem spadajo zelenjava, žita, ribe in mlečni izdelki.

Zakaj je nizek GI živil pomemben?
Živila, ki imajo nizek glikemični indeks, izboljšujejo delovno zmogljivost, ker možgane enakomerno oskrbujejo s sladkorjem. Taka živila tudi dobro vplivajo na imunski sistem, ker so bogata z vitamini in vlakninami. Z njihovo pomočjo boste iz svojega telesa spravili odvečne strupene snovi in ga zavarovali pred sladkorno boleznijo.

Za tiste, ki želite izgubiti nekaj odvečne teže
Živila, ki smo jih našteli zgoraj, dobro topijo maščobe, saj poskrbijo zato, da se porablja v mišicah in obenem zavirajo lakoto. Tako s temi živili ne boste doživeli napadov volčje lakote.
Na glikemičnem indeksu temelji tudi zelo znana Montignacova dieta, za katero ste verjetno že slišali.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.