Magazin
27 ogledov

Gorivne celice prvič serijsko

honda fcx clarity gorivne celice Žurnal24 main
Honda je na avtosalonu v Los Angelesu predstavila model FCX Clarity, ki je tako postal prvi serijski avtomobil s pogonom na gorivne celice.

FCX clarity je postavljen na povsem novo Hondino platformo V Flow, namenjeno prihodnjim hišnim produktom s pogonom na gorivne celice.

 

Kako deluje pogon na gorivne celice?

Shranjeni vodik se v posebni gorivni enoti združuje s kisikom iz ozračja. Kemična energija pri tej reakciji se prek tehnologije spremeni v električno energijo, ki poganja motor, ta pa vozilo. Edini stranski produt gorivnega procesa je navadna voda, zato avtomobil med vožnjo ne onesnažuje ozračja.

Hondini strokovnjaki so pri izgradnji 4,8 metra dolgega vozila poskušali doseči kar najboljšo kombinacijo moči, dosega, mase in učinkovitosti. Električni motor, ki ga žene energija iz gorivnih celic, zmore največjo moč 100 kW (136 KM) in navor 256 Nm, avtomobil pa doseže hitrost 160 kilometrov na uro. 171 litrov utekočinjenega vodika v rezervoarju zadostuje za okoli 430 kilometrov poti, dodatno kinetično energijo, ki se nato shrani v litij-ionske baterije, pa avtomobil zbira tudi med zaviranjem.

Za zdaj FCX clarity še ne bo v normalni prodaji. Honda bo namreč vozila dala le v triletni najem in še to le peščici uporabnikov v ameriški zvezni državi Kalifornija. Prvi avtomobili naj bi bili dostavljeni prihodnje poletje, podrobnosti o najemu pa še niso znane. V zameno za 600 dolarjev na mesec bodo uporabniki poleg vozila dobili tudi vzdrževalni servis in zavarovanje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.