Magazin
1553 ogledov

Goveje meso v omaki

goveje meso Blanka Kefer
Ste za goveje trakove v omaki? Za prilogo skuhajte le še riž, kruhove cmoke ali testenine.

Sestavine:

  • 750 g govejega mesa (za dušenje, pleče, poglej tudi nasvet)
  • 50 g slanine
  • 2 čebuli
  • ½ svežnja korenovk (korenček, rumena koleraba, koren peteršilja)
  • 200 ml rdečega vina (po želji, lahko pa kanček vinskega kisa)
  • 1 jedilna žlica paradižnikove mezge
  • jušna osnova (in/ali voda za zalivanje)
  • moka (za povaljati)
  • sol
  • poper
  • 1 kanček kumine v prahu
  • 3 jedilne žlice rastlinskega olja (ali masla)
  • 150–220 g kisle smetane (po želji zmešajte s približno 2 žlicama moke)

Priprava:

  • Za pripravo govejega mesa v omaki narežite meso na grižljaj velike kose ali lističe. Začinite s soljo in poprom, posipajte z moko. Močno zmešajte in pustite stati kratek čas. Vmes narežite čebulo na večje kocke in slanino na manjše kocke.
  • V ponvi (s pokrovom) segrejte olje ali mast ter meso na hitro, ampak dobro popecite. Meso nato vzemite iz ponve, po potrebi prilijte nekaj olja ter popražite še čebulo in slanino.
  • Dodajte korenovke, jih na hitro podušite in po okusu zalijte z vinom ali kančkom kisa. Vmešajte paradižnikovo mezgo, zavrite in dodajte meso. Začinite z majaronom in/ali s kumino. Zalijte s toliko juhe, da pokrije meso, ponev pokrijte s pokrovko in na manjši temperaturi cca. 2–2,5 ure (odvisno od kakovosti mesa) do mehkega dušite. Vmes večkrat premešajte in po potrebi dodatno zalijte z juho.
  • Mehko kuhano meso z zajemalko vzemite iz ponve, omako pa lahko po želji zmešate s paličnim mešalnikom ali precedite skozi cedilo. Če želite meso v naravni omaki, potem dajte meso nazaj v omako in še enkrat na hitro zavrite. Po želji lahko omako vežete s kislo smetano in moko. Kislo smetano gladko zmešajte z moko ter ju z metlico vmešajte v omako in omako tako zgostite. Dodajte meso in na hitro segrejte.
  • H govejemu mesu v omaki se odlično podajo žličniki, cmoki ali rezanci.

Nasvet:

Za pripravo mesa v omaki lahko uporabite poljubno meso, torej svinjsko, puranje, piščančje meso ali celo jagnjetino, vendar morate prilagoditi čas kuhanja. Belo meso zalijte z belim, rdeče meso pa z rdečim vinom.

več receptov z govedino poiščite tukaj!

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.