Magazin
224 ogledov

Govorna napaka ni razlog za preplah

Govorne napake so lahko tudi faza učenja govora. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Do prvega rojstnega dne večina otrok že uporablja vsaj eno smiselno besedo. Kasneje pa v govoru lahko prihaja tudi do najrazličnejših napak.

Liba, laca, lak
Najpogostejša govorna napaka pri otrocih je zamenjevanje črke r s črko l, kar pogosto pa se pojavlja tudi jecljanje. Če se jecljanje pojavlja le občasno in ni videti, da otroka moti ali omejuje, še ni razloga za preplah. Veliko govornih napak lahko sčasoma mine brez strokovne pomoči. Tovrstne težave se lahko pojavijo v določeni fazi učenja govora in lahko prav tako kmalu izzvenijo. Če pa ste kljub navedenemu zelo zaskrbljeni nad razvojem otrokovega govora, lahko za nasvet prosite pediatra.

Čas za strokovnjaka
Če se s časom govorna napaka ne izboljšuje ali se celo slabša, je rešitev obisk pri logopedu, saj gre očitno za govorno motnjo, ki je otrok ne more popraviti sam.

K specialistu se je zato nujno treba odpraviti:

  • kadar otroka napaka omejuje pri socialnih stikih,
  • ko se zaradi nje zapira vase in pri govoru postane napet,
  • jecljanje postaja vse hujše; otrok ponavlja vse krajše zloge ali celo samo prvo črko besede, med posameznimi zlogi znotraj besede pa presledki postajajo vse daljši.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.