Magazin
85 ogledov

GPS na ovratnici

pes Shutterstock
Če se ljubljenčki izgubijo, jih lahko najde pametna napravica na ovratnici.

"GPS-lokator za živali deluje prek sim-kartice, ki jo vstavite v napravo, ta pa se nato poveže s pametnim telefonom in mu preko SMS-sporočila na zahtevo sporoča koordinate izgubljene živali," delovanje lokatorja opisuje Saša Koprivec iz podjetja GPSlokator.

Naprava je po njenih besedah primerna za srednje velike pse, za mačke pa priporoča manjšo različico, ki deluje na principu oddajanja radio-
frekvenčnega signala, ki ga je mogoče zaznati do razdalje 120 metrov. "Obe vrsti lokatorja se namesti na ovratnico živali. Naprava je tudi zaščitena pred vremenskimi vplivi in odporna na morebitne udarce ali padce," razlaga sogovornica in dodaja, da takšna naprava za pse meri okrog pet kvadratnih centimetrov, za mačke pa en kvadratni centimeter in pol.

Varnost

"Naprava deluje na enak način kot cestna navigacija. Sevanje je minimalno oziroma ga ni, in tako ne predstavlja nikakršne nevarnosti za žival," pojasnjuje Koprivčeva. Podobnega mnenja je tudi veterinarka Petra Fink.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.