Magazin
39 ogledov

GPS na ovratnici

pes Shutterstock
Če se ljubljenčki izgubijo, jih lahko najde pametna napravica na ovratnici.

" GPS-lokator za živali deluje prek sim-kartice, ki jo vstavite v napravo, ta pa se nato poveže s pametnim telefonom in mu preko SMS-sporočila na zahtevo sporoča koordinate izgubljene živali, " delovanje lokatorja opisuje Saša Koprivec iz podjetja GPSlokator.

Naprava je po njenih besedah primerna za srednje velike pse, za mačke pa priporoča manjšo različico, ki deluje na principu oddajanja radio-
frekvenčnega signala, ki ga je mogoče zaznati do razdalje 120 metrov. " Obe vrsti lokatorja se namesti na ovratnico živali. Naprava je tudi zaščitena pred vremenskimi vplivi in odporna na morebitne udarce ali padce, " razlaga sogovornica in dodaja, da takšna naprava za pse meri okrog pet kvadratnih centimetrov, za mačke pa en kvadratni centimeter in pol.

Varnost

" Naprava deluje na enak način kot cestna navigacija. Sevanje je minimalno oziroma ga ni, in tako ne predstavlja nikakršne nevarnosti za žival, " pojasnjuje Koprivčeva. Podobnega mnenja je tudi veterinarka Petra Fink.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.