Magazin
135 ogledov

Grabite odpadlo listje?

listje jesen
1/2
Shutterstock
Pogoj za dobro čiščenje je izbira pravega pihalnika.

Čiščenje. Listje jeseni ne dela preglavic samo v žlebovih, temveč se je treba z njim ukvarjati tudi na vrtu. Pri majhnih vrtovih boste delo lahko učinkovito opravili kar z grabljami, za obsežnejše površine pa je veliko primernejši sesalnik oziroma pihalnik listja. Na trgu jih je na voljo kar precej, pri nakupu pa je treba biti pozoren na nekaj bistvenih lastnosti.

Močnejši za mokro listje

Pihalniki, ki so hkrati sesalniki listja, se med seboj ločijo po moči, ki je obenem pokazatelj njihove vsestranskosti. Močnejši pihalniki in sesalniki, katerih cene se začnejo pri približno sto evrih, so namreč primerni tudi za sesanje mokrega in na tla prilepljenega listja, njihove cenejše različice (najcenejši pihalnik listja stane 36 evrov) pa tega niso sposobne.

S kablom za manjše vrtove

Pomembno je tudi, kako velik je vaš vrt oziroma kje boste napravo uporabljali. Nekateri električni pihalniki imajo namreč napajalni kabel, kar pomeni, da se ne morete prosto gibati in ste vezani na vtičnico. Za večje vrtove je zato primerneje, da si namesto električnega pihalnika omislite (dražjo) različico, ki jo poganja bencin, ali takega, ki deluje s pomočjo akumulatorja.

Listje je dobro za vaš vrt

Nagrabljeno listje lahko uporabite v kompostniku. Listje, ki ga boste odstranili s trate in iz okolice hiše, lahko na več načinov koristno porabite na svojem vrtu. Stresete ga lahko kar v kompostnik, sploh če gre za manjše liste, ki hitreje razpadejo (večje liste je dobro nadrobiti na koščke, pri tem pa vam bo v pomoč kosilnica ali sesalnik listja).

Ne gre pozabiti niti na dejstvo, da odpadlo listje v naravi odigra koristno vlogo pri obnavljanju zemlje (ustvarjanju humusa) in zaščiti rastlin (dreves, grmovnic in drugih trajnic) pred mrazom, zato ga lahko povsod, kjer ne kvari estetskega videza vašega vrta, mirne vesti pustite razpadati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.