Magazin
50 ogledov

Gratinirana čebulna juha

Gratinirana poslastica. Žurnal24 main
Klasično čebulno juho, potreseno s sirom in gratinirano v pečici, poznajo po vsem svetu. Pripravite jo tudi vi.
Za štiri osebe potrebujete:
  • 500 g čebule,
  • 2 stroka česna,
  • 1 l čiste mesne juhe,
  • 200 g masla,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • 2 dl belega vina,
  • 3 žličke sladkorja,
  • 2 žlički limoninega soka,
  • sol,
  • poper v zrnu,
  • muškatni orešček,
  • žličko mlete kumine,
  • 4 rezine francoske štruce,
  • 100 g ementalca.

Priprava:
  • Čisti mesni juhi primešajte belo vino, zavrite in pustite na toplem.
  • Olupljeno čebulo narežite na tanka kolesca. Česen olupite in en strok razpolovite, drugega pa sesekljajte.
  • Čebulo počasi prepražite na olivnem olju in maslu (od 10 do 15 minut), ji dodajte sladkor, sol, sveže mleti poper, kumino, ščepec nastrganega muškatnega oreščka in sesekljan česen. Pražite še toliko časa, da sladkor rjavo kristalizira.
  • Čebulo zalijte z vročo jušno osnovo, zavrite in počasi kuhajte 15 minut.
  • Pečico segrejte na 200 stopinj.
  • Rezine kruha zlato rumeno opecite v ponvi in jih natrite z razpolovljenim česnom. Ementalec naribajte.
  • Pripravljeni juhi dodajte limonin sok, jo po potrebi dodatno začinite s soljo in nalijte v štiri jušne skodelice, primerne za v pečico. V vsako skodelico položite opečeno rezino kruha in vse skupaj potresite s sirom.
  • V pečici juho gratinirajte okoli štiri minute.

Dober tek!
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.