Magazin
41 ogledov

Halo, potrebujem nasvet

otrok telefon Shutterstock
Poleg telefonov za otroke v stiski tudi telefoni za pomoč staršem.

Te dni se je ponudbi telefonskih številk, na katere lahko pokličete ob stiski ter vprašanjih glede vzgoje otrok in težavnih družinskih odnosov, pridružila še ena. Gre za Halo, Familylab?, telefonsko svetovalno linijo Zavoda Manami, namenjeno brezplačni pomoči staršem in strokovnim delavcem, ki delajo z otroki in družinami. Svetovalna linija 040 490 049 je za vsa vprašanja s področja vzgoje odprta ob ponedeljkih od 16. do 18. ure ter ob četrtkih od 9. do 12. ure, trajanje individualnega svetovanja pa je omejeno na pol ure. Staršem v stiski se bo tudi s pomočjo te linije odslej lažje spoprijemati z vzgojnimi dilemami.

Starši, niste sami

Poleg novoustanovljenega Familylabovega telefonskega svetovanja so brezplačne telefonske številke, namenjene svetovanju staršem, že nekaj časa na voljo na veliko osnovnih šolah na območju Ljubljane (za več informacij se obrnite na izbrano osnovno šolo). Pokličete lahko tudi na Svetovalni telefon za starše, ki ga vodi Inštitut za razvijanje osebne kakovosti (01/436 24 32, vsak delovnik med 9. in 14. uro).

Tako starši kot otroci lahko seveda uporabite tudi druge telefone za klic v stiski, med katerimi so za svetovanje na tem področju najbolj pripravljeni na svetovalnih centrih za otroke, mladostnike in starše v Kopru, Ljubljani in Mariboru. Pomembno je, da poiščete pomoč, ko jo potrebujete, čeprav morda niste prepričani, ali ste izbrali pravo telefonsko številko. Oseba na drugi strani vas bo zagotovo znala usmeriti na pravi naslov ali vam pomagati.

Tudi otrok naj ve, kam lahko pokliče

Tudi če vaše družinsko življenje poteka brez večjih pretresov, otroka seznanite z obstojem zaupnih telefonov ter številk za pomoč otrokom in mladostnikom. Morda bo v stiski nekatere težave lažje zaupal svetovalcu po telefonu kot vam ali prijateljem, težavo pa lahko velikokrat reši že sam pogovor. Otroku dajte vedeti, da je klic lahko eden od izhodov iz težav in način za njihovo reševanje.

Komentarjev 1