Magazin
36 ogledov

Harry Potter je plagiat?

Je Rowlingova res "preplonkala" Harryja Potterja? Žurnal24 main
Avtorica svetovne uspešnice o čarovniku Harryju Potterju, JK Rowling, je obtožena, da je knjigo Ognjeni kelih prepisala od pisatelja Adriana Jacobsa.

Tekmovanje čarovnikov, njihovo potovanje z vlakom na čarovniško akademijo, vse to naj ne bi bilo plod domišljije avtorice Harryja Potterja, JK Rowling. "Te prizore si je prvi izmislil pisatelj Adrian Jacobs v knjigi Čarovnik Willy, deset let preden je Rowlingova objavila prvo knjigo o Harryju Potterju in 13 let preden je objavila Ognjeni kelih," pravi zastopnik otrok pisatelja Adriana Jacobsa. Ta je umrl leta 1997 brez prebite pare.

Tožba
Jacobsova družina je zoper Rowlingovo vložila tožbo. V založbi Bloomsbury Publishing, ki izdaja knjige JK Rowling, pa trdijo, da je vse skupaj izmišljotina in da sta edini stvari, ki si jo želijo Jacobsovi potomci, publiciteta in denar. "Knjiga Čarovnik Willy ni znana, ima le 36 strani, glavni lik W illy ni otrok in zgodba se ne vrti okrog čarovniške akademije," odgovarjajo tožnikom. Poleg tega trdijo, da Rowlingova sploh še ni slišala za omenjeno knjigo.

Končno besedo bo imelo sodišče, katerega glavna naloga bo primerjava obeh čarovniških knjig.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.