Magazin
9 ogledov

Hemingway je delal za Stalina

Žurnal24 main
Ameriški pisatelj Ernest Hemingway je bil med drugo svetovno vojno informator sovjetske tajne službe – vendar nadvse diletantski, so razkrili ameriški zgodovinarji.

So osebnosti, ki bi nekako razočarale, če ne bi vsaj enkrat med svojim življenjem delale za neko tajno službo: Ernest Hemingway, pisatelj, avanturist, osvajalec ženskih src in človek velikih potez, je prav gotovo takšen človek.

Ernest Hemingway je bil "diletantski špijon".

 

Tako ne gre toliko za presenečenje kot za odstrtje še ene tančice z večplastne Hemingwayeve podobe, če ameriški zgodovinarji razkrivajo, da je pisatelja leta 1941 rekrutirala sovjetska tajna služba z uradnim imenom Sovjetski komisariat za državno varnost (NKGB). A pričakovanj sovjetov avtor romana Zbogom, orožje niti približno ni izpolnil.

Kot so v pravkar izdani knjigi z naslovom Vzpon in padec KGB-ja v ZDA zapisali John Earl Haynes, Harvey Klehr in Alexander Vassiliev, so v arhivu NKGB-ja ob imenu Hemingwaya našli pripis "diletantski špijon". Oborožen s tajnim imenom Argo, ki ga je prejel pred potovanjem na Kitajsko leta 1941, je Hemingway sovjetskim obveščevalcem na sestankih v Londonu in Havani v obdobju vojne "večkrat izrazil željo, da bi jim pomagal", vendar "ni posredoval nobenih koristnih političnih informacij".

Ker ni pokazal "nobenih izkušenj v praktičnem delu", je sovjetska stran še pred koncem 40. let s kasnejšim prejemnikom Nobelove nagrade prekinila vse stike.

Hemingway pa ne bi bil Hemingway, če ne bi delal tudi za drugo stran. Tako je med vojno z ribiško ladjo El Pilar plul po morskih vodah severno od Kube in oprezal za sovražnimi ladjami. Te je nameraval prijaviti ameriški mornarici, kar je samo enkrat tudi storil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.