Magazin
31 ogledov

Hierarhija med ovčarjema

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Imam dva psa, nemška ovčarja Bena in Jacka. Ben je bil prvi pri hiši, kljub temu se mu Jack zoperstavlja, kjer se mu lahko.

Vprašanje: Ben je bil prvi pri hiši, kljub temu se mu Jack zoperstavlja, kjer se mu lahko. Hrano jima dajemo ločeno, saj se drugače stepeta. Tudi sprehodi so težavni. Ko ju spustimo z vrvice, se spet spopadeta, pogosto do krvi.

Odgovarja Jure Pribičevič, Alfakan:
Na žalost ste storili veliko napako, saj ste psoma prepustili, da si sama določata pravila obnašanja in vzpostavljata hierarhijo v krdelu. Preden vključimo novega člana krdela, se je pametno posvetovati, kako naj to storimo, da preprečimo neljube dogodke in vzpostavimo harmonijo. Zdaj je na vas, da psoma določite mesto v vašem krdelu. Nekaj časa ju sprehajajte ločeno in utrjujte vaje poslušnosti. Navadite ju nošenja nagobčnika, zanesljivega odpoklica in vaje "prostor". Ko bodo stvari utrjene, ju peljite na skupni sprehod, a ju imejte ves čas pod fizičnim nadzorom – vrvica. Vsak poskus rangiranja takoj odločno prekinite, sledenje vam in vašim ukazom pa nagradite s hrano. Pomembno je spoznanje psov, da si pri sodelovanju z vami lahko oba hkrati prislužita nagrado. Naučite psa sodelovati in ne tekmovati med sabo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.