Magazin
36 ogledov

"Hip hop je mrtev"

Doša Osebni arhiv
Doša, nindža princ hip hopa, ki bo jutri s Sredinci nastopil v ljubljanskem Cirkusu, pravi, da je bistvo hip hopa umrlo že pred nekaj časa.

Če je Klemen Klemen trnovski ninja in Zlatko princ fužinc, ste vi …
... Ninja princ.

Zdi se, da vam je bilo leto 2010 pisano na kožo. Izdali ste svoj prvi album, ki je bil obenem tudi prvi slovenski dvojni hip hop album, preizkusili ste se tudi v vlogi sovoditelja na podelitvi naziva Ime leta in postali očka. Kaj je za vas predstavljalo največji izziv?
Največji izziv mi je predstavljalo tisto, kar sem naredil najhitreje, a bo trajalo najdlje ... Ploščo sem delal leta, hajp že počasi ugaša, nekaj let bo še živela, upam. Za Nikija nisem potreboval več kot nekaj minut in živel bo še dolgo potem, ko mene več ne bo. Želel bi si, da bi bilo tako tudi z mojo ploščo in mojim delom nasploh, a žal mi pogoji in okolje tu niso naklonjeni.

Memento mori, kot se album imenuje, pomeni, da je vse umrljivo, tudi hip hop. Kakšno smrt mu napovedujete?
Globalno je zame že kar nekaj časa mrtev, bistvo se je izgubilo v industriji. Dvajset let je hip hop lahko živel od svojega bistva, danes žal prinaša denar le še tam, kjer se avtor oziroma izvajalec na bistvo požvižga in uporablja le še formo. Tudi tisti, ki so bili nekoč veliki v hip hopu in mu ostajajo zvesti v njegovi celi podobi še danes, žal niso več dovolj veliki za današnjo glasbeno industrijo. Na hip hop pri nas sem vedno gledal drugače, tu je zame začel umirati iz drugačnih razlogov. Dejstvo, ki se ga občinstvo noče zavedati, je, da je v vse to treba vložiti veliko denarja in ogromno časa, ki si ga kar naenkrat v svetu odgovornosti in stroškov, ko nisi več star 17 let, vse težje privoščiš. V Sloveniji je od glasbe že nasploh skoraj nemogoče živeti, pri glasbi, kot je hip hop, pa sploh. Dvolično je, da od nekoga težko pričakuješ nov album in nato uživaš ob poslušanju njegovega dela, vendar ne odšteješ desetih evrov za nakup njegove plošče, da bi mu s tem pomagal pokriti vsaj osnovne stroške. Dokler si v hip hopu ostajaš zvest in delaš le tisto, kar čutiš, žal vlagaš v svoj hobi.

V komadu Iz ulc Lublane pravite, da ste "videli že več pizdarij, kot imate brazgotin po glavi". Katera je največja "pizdarija", ki ste jo videli ali doživeli?
Uf, temu bi lahko posvetila cel intervju.

Imate posnetega kaj novega materiala za morebitni novi album?
Seveda, pri vsej inspiraciji težko držim to v sebi. Še posebej, ker smo zdaj v času razkošja, ki si ga težko privoščiš. Veliko noči ne morem iz studia, dokler ne dokončam stvari, in se zgodaj zjutraj vračam domov, odspim tri, štiri ure in grem nato v službo.

Če bi vam naročili, da morate napisati komad o stanju blaginje v Sloveniji, na kaj bi najprej pomislili oziroma katere teme bi se najprej lotili?
Naša oblast že dolgo ne skrbi za blaginjo ljudstva, časi so res težki, ljudje so brez moči in upanja, zato bi se lotil Slovenije same. Težko shajam z dejstvom, da nam prihodnost krojijo ljudje, ki so si v bivši Jugoslaviji lahko privoščili hiše za sto tisoč mark in morebitni kredit za hišo odplačali v petih letih, danes pa se obnašajo, kot da je normalno, da mladi ne morejo do stanovanja, da je cela generacija v najemu. Danes naj bi povprečni človek v 40 letih zaslužil 300 tisoč evrov, torej lahko celo življenje dela, da bi lahko umrl v svojem stanovanju in ne v najemu. Kako naj nekdo, ki je sam in mesečno zasluži 500 evrov, sploh živi, če sama najemnina za stanovanje znaša 350 evrov?



In komu bi danes najraje pokazali sredinec?
Vsem, ki imajo dovolj denarja za tri življenja in pustijo, da ljudje umirajo od lakote.

Kaj si mislite o raperjih, ki se za odskočno desko v svet glasbe udeležijo šova, kot je Slovenija ima talent?
Da očitno niso dovolj dobri, da bi bili brez takega šova opaženi. Sploh pa, če greš na tak šov, si očitno bolj lačen pozornosti in slave, kot pa želiš ustvarjati glasbo, ki predaja tudi sporočilo ali znanje.

Bi tudi vi ubrali takšno pot?
Res ne vem, zakaj.

Poleg rapanja menda sinhronizirate tudi risanke. Kako nanje gledate zdaj, ko ste očka?
Ne ravno sinhroniziram, kot tonski mojster sem zaposlen v firmi, kjer med drugim tudi snemam sinhronizacije. Nekatere risanke so odlične, poučne, druge spet neumne, obravnavajo otroke kot debile. Rad imam Disneyjeve klasike in veselim se, da jih bom z Nikijem vse še enkrat pogledal.

Je vloga očka raperja težja, kot ste si predstavljali?
Nič kaj drugačna od kateregakoli drugega očka. Ni težko biti dober očka, težko je biti očka, ki lahko sinu dovolj nudi v tem materialnem svetu.

Ali svojemu sinu namesto pravljic za lahko noč raje kaj zarepate?
Ne, mu pa zapojem kakšno pesmico, ki si jo sproti izmišljujem.

Na odru Cirkusa je novembra lani nastopil tudi Klemen Klemen, ki je na svoj način poskrbel za šov. Kaj za svoj nastop pripravljate vi?
Po dolgem času bom spet nastopil s celim bendom za sabo, saj je z glasbo v živo to čisto drugače, veliko bolj doživeto. Kot vedno bom poskrbel za nekaj presenečenj, vse skupaj pa bodo obarvali še različni gosti. Kot predskupina bo nastopil Kosta z DJ Supastarom, ki vas bo ogrel zame.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.