Magazin
4 ogledov

Hitlerjev Moj boj za 34.900 evrov

Podpisan izvod so prodali neznanemu kupcu. Žurnal24 main
Hitlerjev podpisan Moj boj so na dražbi v Londonu prodali neznanemu kupcu za 34.900 evrov.

V dražbeni hiši Mullock's Auctioneers v Ludlowu, 200 kilometrov severozahodno od Londona, so za 34.900 evrov prodali podpisan nacistični manifest Moj boj (Mein Kampf) Adolfa Hitlerja. Hitler naj bi podpisano knjigo med prestajanjem štiriletne zaporne kazni na Bavarskem leta 1925 podaril sojetniku.

Visoko ceno gre pripisati avtogramu
Drugo izdajo Mojega boja, ki vsebuje tudi Hitlerjeve avtobiografske zapise, je po telefonu na dražbi kupil anonimni kupec. Hitlerjev manifest Moj boj po 2. svetovni vojni ni več našel mesta v nemških založniških programih. Londonski poznavalec redkih tiskov Bernard Shapero je dejal, da je Moj boj, glede na to, da gre za drugo izdajo, dosegel zelo visoko ceno. To gre pripisati Hitlerjevemu avtogramu.

Hitlerjevega dela od konca 2. svetovne vojne dalje v Nemčiji ne tiskajo več (že obstoječe izvode je dovoljeno prodajati), a že leta 2015 bodo avtorske pravice postale splošna last – knjigo bo lahko tiskal kdorkoli, tudi neonacisti. Moj boj je postala najbolj brana knjiga v nacistični Nemčiji leta 1930, posebej po prihodu Hitlerja na oblast leta 1933.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.