Magazin
219 ogledov

Hitri nasveti za preureditev doma

Stanovanje Shutterstock
Poletje je idealno za popestritev in preureditev doma. Kako? Morda vam pomagajo nasveti notranje oblikovalke Ule Kokalj.

Manj je več

Prva oblikovalska napaka je prenasičenost z dodatki. Res je, da dekorativni predmeti dajo sobi osebnost, odražajo lastnika, a velikokrat ljudje pretiravajo. Preveliko število blazin na kavču, police polne figuric, okvirjev ter ostalih zbiralcev prahu. Prostor deluje neurejeno, prenatrpano in postelja ne bo nič manj privlačna, če bo na njej zgolj par raznobarvnih blazin. Kot že (pre)večkrat povedano, a premalokrat slišano: manj je več.

Razporedite slike

Lahko na prste ene roke preštejete prazne stene vašega stanovanja? Vinyl folije, umetniška dela (ne)znanih slikarjev, družinske fotografije ali art-posterji. Če imate v lasti ogromno fotografij, ki jih želite pokazati vsem, jih razporedite po celotnem stanovanju in ne samo v eni sobi. Ravno tako slike združite v neke smiselne skupine. Družinske fotografije obesite na pusto steno stopnišča, medtem ko naj vaša dnevna soba diha s pljuči art decoja. Seveda pa je potrebno paziti tudi na rdečo nit prostora.

Po lastnem okusu

Ste kdaj stopili v salon pohištva in se zaljubili v razstavljeno spalnico, s celotno dekoracijo (preproga, luči, fotografije, blazine itd.)? Pozabite na to. Žal ta postavitev deluje enkratno samo v salonu. Kupite pohištvo, a kose dekoracije in razporeditev naredite po lastnem okusu. Če še iščete svoj osebnostni stil, prelistajte po revijah, pokukajte v salone, a izkoristite to samo za inspiracijo. Ker umetno postavljena soba ne predstavlja vas.

"Slecite" kopalnico

"Vsakič, ko pomislim na kopalnico iz 70ih let prejšnjega stoletja, se mi pred očmi pojavi fotografija školjke v rožnati/modri barvi s pripadajočo kosmato "kučmo", ki greje pokrov. Zraven pa seveda sodi nepogrešljiva preproga pred školjko ter poleg kadi ali tuša. Čeprav je retro danes in, naj ta trend ostane v zgodovini. Namesto tega si omislite dekorativno preprogo ali tekač iz modernih materialov. Lahko pa tla pustite gola," poudarja Kokaljeva.

Previdno pri izbiri trendi kosov

Ko človek postane pozoren med gledanjem televizijskih nanizank, kaj hitro opazi, da se tamkajšnji notranji oblikovalci najrajši poslužujejo legendarnega stola Barcelona, pod katerega se je podpisal Mies van der Rohe. A kadar izbirate med trendi kosi, raje dobro premislite, saj se zna zgoditi, da bodo tako hitro kot so prišli v modo, iz nje tudi od šli. Trpela pa bo zgolj vaša denarnica. Raje se odločite za komplet stolov Rex pokojnega slovenskega oblikovalca Nika Kralja, ki bodo poživili vašo jedilnico.

Igra barv

Ne bojte se barv. Hkrati pa ne pretiravajte. Naj vaš dom ne spominja na sterilno bolniško sobo. Prekrasno belo zofo poživite z blazinami, v barvi magente. Ali pa v sobi, kjer prevladujejo pastelne barve, najdite prostor prekrasnemu rumenemu naslanjaču.

Pred nakupom izmerite prostor

Preden se odpravite kupovati pohištvo, izmerite prostor. Nemalokrat se zgodi, da je tista prekrasna postelja, ki si jo že toliko časa ogledujete v najljubši reviji, prevelika za vašo majhno spalnico. Čeprav se veliko oblikovalcev poigrava z različnimi stili, pa se sami poskušajte temu izogniti. Prav napačne kombinacije predstavljajo eno najpogostejših napak pri oblikovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.