Magazin
66 ogledov

Hitro in učinkovito

Kratica M+S izvira iz nemškega Matsch und Schnee oziroma snežna brozga in sneg. Žurnal24 main
Če ste se odločili, da boste letošnjo zimo obdržali letno-zimske (M+S) pnevmatike, so snežne verige zakonsko obvezen del zimske opreme vašega avtomobila.
 

Pogoji uporabe

Pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča.

Snežne verige pa se med seboj ne razlikujejo le po dimenzijah in proizvajalcu, marveč tudi po materialu, iz katerega so izdelane, in načinu montaže. Tako poleg klasičnih kovinskih in plastičnih snežnih verig najdete tudi verige iz jeklene vrvi, ki so precej ugodna alternativa (cena kompleta je okoli 70 evrov). Montaža je namreč hitra in preprosta, možna tudi na vozilih, na katerih namestitev klasičnih verig ni možna. Omogočajo pa tudi vožnjo po kopnem cestišču.

Samozatezne najhitrejše
Maja Pezdirc iz podjetja Herkules, d. o. o., nam je povedala, da se najtežje "obujejo" samozatezne, ki so sestavljene podobno kot klasične, medtem ko ima mehanizem za zapenjanje verige vgrajeno vzmet, ki omogoča samodejno zategovanje verige, ko se kolo vozila zavrti za četrtino obrata.



Še lažjo namestitev vam omogočajo samomontažne snežne verige, pri katerih sistem uporablja stene pnevmatik za samonamestitev. Izdelane so iz serije kovinskih profilov U, ki sedejo na pnevmatiko. Ob montaži tako z vozilom le zapeljemo na razprostrto verigo, spnemo stranski kabel in z zategovalnim mehanizmom prilagodimo oprijem verig na pnevmatiko. Te verige so manj robustne od drugih, zato na ledu in globokem snegu ne ponujajo tako dobrega oprijema. Ker pa so mehkejše in ne poškodujejo asfaltne površine cest, so primerne tudi za primestno in urbano rabo. Pezdirčeva je še povedala, da kupci povprašujejo po vseh velikostih in cenovnih razredih verig, vseeno pa gredo najbolje v promet cenovno ugodnejši izdelki manjših dimenzij.

Verige niso nadomestek
Pri uporabi snežnih verig je treba poudariti, da te niso in tudi ne morejo biti nadomestek za zimske pnevmatike; so le v pomoč pri vožnji v izredno težkih razmerah za krajši čas. S pnevmatikami ravnajte kolikor je le mogoče previdno in ne pretiravajte z zategovanjem, saj se morajo verige premikati okoli pnevmatike, da je ne poškodujejo.

Vaja dela mojstra
Ne glede na to, kakšne snežne verige boste izbrali, strokovnjaki priporočajo, da se montaže verig naučite, še preden se podate na vožnjo v snežnih razmerah. Vsaka montaža je namreč nekoliko stresna in navadno poteka v neugodnih in neoptimalnih razmerah. Verige bi morali znati montirati tudi z zaprtimi očmi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.