Magazin
31 ogledov

Hmm ... ljubosumni na dojenčka?

Biti starejši pomeni tudi imeti določene prednosti. Žurnal24 main
Ko se rodi dojenček, bo vaš malček zelo verjetno jezen in žalosten. Rivalstvo in malčkove občutke zapostavljenosti lahko ublažite z nekaj pravilnimi starševskimi prijemi.

Poleg jeze in zmedenosti se bo po prihodu dojenčka pri vašem malčku zelo verjetno pojavilo regresivno vedenje; na primer želja po pitju iz stekleničke ali dojenju, nazadovanje v navajanju na stranišče, želja po tem, da ga nosite ali oblačite, želja po stajici. Naj vas takšno malčkovo vedenje ne razjezi – ostanite mirni in mu dajte čas, da se prilagodi.

Sodelovanje pri negi
Malčka spodbujajte, da pomaga pri dojenčkovi negi – lahko poišče brisačo ali dojenčkovo igračko. Nikakor pa pri tem ne vztrajajte, če ne kaže navdušenja. Poleg tega vedno nadzorujte, kaj malček počne z dojenčkom. Pazite, da ne bi z dojenčkom delal preveč grobo – pretirano stiskanje in poljubljanje je zelo pogost pojav in vključuje obe skrajnosti – tako ljubezen kot sovraštvo.

 

Otrok lahko od dojenčka dobi darilo. © iStockPhoto

 
Spodbujajte pozitivna čustva
Povejte malčku, da mu je dojenček zelo podoben – zlasti kadar se smeji. To se mu bo zdelo imenitno, poleg tega pa bo do dojenčka razvil pokroviteljski odnos. Nekateri malčki so zelo navdušeni, če od dojenčka dobijo darilo in se jim tako mali bratec ali sestrica zelo prikupi. Poleg tega boste zelo veliko dosegli, če boste svojemu malčku ponudili nekatere prednosti starejšega otroka. Dovolite mu, da zvečer pokonci ostane deset minut dlje in da si obleke lahko izbira sam. Posebej poudarite, da dojenček nima te sreče – tako se bo otrok zavedal svojih prednosti in se ne bo počutil prikrajšanega.

Posvečajte se tudi malčku
Ne glede na to, da vas bo dojenček zelo zaposlil, je pomembno, da veliko časa preživete tudi s svojim malčkom. Medtem ko dojenček spi, se posvetite izključno malčku – berita skupaj ali pa se igrajta. Družini in prijateljem pa zabičajte, da morajo ljubezen in pozornost izkazovati tako dojenčku kot malčku.

 

Preberite še:

Skrivnost srečnih mam

Za novopečene očke

Preprečite malo lenobo

Ko otroka odraščata
Včasih se rivalstvo stopnjuje z odraščanjem – nekateri malčki se odzovejo z ljubosumjem šele, ko dojenček shodi in se začne vmešavati v malčkove igrače. Po drugi strani pa je mlajši otrok pogosto ljubosumen, kadar gre starejši v šolo. Povsem mogoče je, da bo odnos med vašima otrokoma nihal – prišla bodo obdobja, ko bosta krasna prijatelja, in obdobja, ko bosta največja tekmeca – vse to pa je popolnoma običajno.

Ne primerjajte otrok
Če menite, da vaša otroka nikakor ne moreta shajati en z drugim, ju raje ne silite v to – dovolite jima, da imata ločene prijatelje in ločene dejavnosti. Poleg tega se izogibajte primerjavi otrok, še zlasti, če eden od njiju dobi ogromno pohval. Takšno favoriziranje lahko spodbudi močno tekmovalnost in vzajemno sovraštvo. Vsak otrok v družini naj tudi ima nekaj, kar je le njegovo. Če ste omejeni s prostorom, naj bo to poseben predal ali polica, kamor lahko spravlja svoje zaklade.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.