Magazin
21 ogledov

Hommage Tisnikarju

Njegova dela odsevajo mistično ozadje smrti. Žurnal24 main
Večkrat nagrajeni in eden od najprepoznavnejših slovenskih slikarjev Jože Tisnikar je dobil razstavo tudi v zagorskem delavskem domu.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti so se septembra z razstavo Hommage slikarju Jožetu Tisnikarju poklonili 10. obletnici smrti tega znanega slovenskega slikarja. Po zaprtju razstave v Slovenj Gradcu se bodo Tisnikarja spomnili tudi v kulturnem centru Delavski dom Zagorje, kjer bo na ogled izbor 20 del iz stalne zbirke koroške galerije.

 

V središču Tisnikarjevega

 zanimanja je bila smrt. Njegova likovna izpoved je  tesno povezana z osebno izkušnjo iz okolja bolniške prosekture, kjer je služboval in kar ga uvršča med eksistencialno pretresljive ustvarjalce. Njegov pogost motiv je krokar, ki ga je spremljal tudi v zasebnem življenju.


Razstava v galeriji Medija zagorskega delavskega doma prinaša skrčen izbor pregledne Tisnikarjeve razstave, ki je bila do nedavnega na ogled v Koroški galeriji likovnih umetnosti, je za STA pojasnil direktor Delavskega doma Zagorje Rudi Medved.

Koroška galerija likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu hrani poleg podjetnika Alojza Ovsenika iz Kranja največ njegovih del, ki jih je skupno približno 500. Tisnikar je umrl v prometni nesreči 30. oktobra 1998.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.