Magazin
67 ogledov

Hrup škoduje otroškemu ušesu!

Stran s slušalkami! Žurnal24 main
Vsako daljše izpostavljanje hrupu vpliva na počutje in koncentracijo. Odrasli so zaščiteni s predpisi o varstvu pri delu. Kaj pa otroci?
Že od najmlajših…
Otroci živijo v enako hrupnem svetu kot odrasli: doma ropotajo gospodinjski aparati, zvoki radia in televizije, zunaj pa so izpostavljeni glasnim delovnim strojem, avtomobilom in motorjem. Kot da to ni dovolj, jim starši od rojstva naprej kupujete najrazličnejše glasbene in zvočne igrače, ki naj bi jih s prijetno melodijo pomirjale in uspavale. Kupiti je mogoče celo dudo, ki poje, medtem ko jo otrok sesa. Tudi druge igračke, kot so ropotuljice, raglje, telefoni, medvedki, zajčki in punčke oddajajo najrazličnejše zvoke, saj te cvilijo, zvončkljajo, cingljajo, piskajo in jokajo.

… do tudi starejših…
V času odraščanja je tovrstnega hrupa še več. V večji meri so izvor hrupa najrazličnejše avdio naprave, ki jih mladi praviloma poslušajo pri največji glasnosti, pa različne računalniške igre, precej nevarni pa so tudi različni koncerti in glasba v lokalih.

Kako močan je hrup?
Zbrali so nekaj običajnih zvokov, ki jih je moč slišati v naši okolici, in jih primerjali s hrupom, ki ga oddajajo igrače. Rezultati so šokantni. Hrup strela iz puške se povzpne do 140 decibelov, udarec strele ali glasbe v disku do 120 dB, zvok žage in rock glasbe do 110 dB, podzemne železnice in motorjev do 90 dB, sesalec ali sušilec za lase do 70 dB; normalen pogovor seže nekje do 60 decibelov.

In igrače?
Meritve so okviru različnih raziskav opravili strokovnjaki za hrup v Ameriki, Kanadi in na Švedskem. Rezultati vas bodo šokirali: ropotulje in cvileče igrača oddajajo do 110 decibelov hrupa, igračke, kot so kitare, bobni in trobila do 120 dB, igrače v obliki telefonov in zvočnikov do 135 dB, pri izstrelitvi pa igrače v obliki strelnega orožja dosežejo kar 150 decibelov! Računalniške igre dosežejo med 110 in 135 decibelov, prav toliko tudi prižiganje raket in metanje petard.

Pomembno je trajanje
Pri vseh dejavnostih je zelo pomembno, koliko časa traja zvočna obremenitev in kakšna je oddaljenost od izvora zvoka. Že enourno vsakodnevno poslušanje glasnejše glasbe (med 100 do 110 dB) lahko povzroči trajno okvaro sluha. Tudi obiski koncertov in nočnih klubov opazno ogrožajo sluh, ker zvočna obremenitev traja precej dolgo.

Mladi se upirajo zaščiti
Razumljivo je, da se mladi upirajo in ne želijo spremeniti svojih navad in priljubljenih aktivnosti, niti se želijo pravilno zaščititi. Vzrok za upiranje je tudi v tem, da je izguba sluha neboleča in jo pri marsikomu zaznajo šele zdravniki z merjenjem.

Prav odrasli bi morali vedeti, da so take slušne okvare nepopravljive. Bodite vztrajni in se trudite, da bodo otroci v celotnem obdobju odraščanja čim manj izpostavljeni hrupu. Ko so še majhni, je to dokaj enostavno, pozneje pa boste potrebovali mnogo več truda. Na pustite, da bi morali otroci sami na lastni koži izkusiti škodljiv vpliv premočnega hrupa, da bi vam verjeli.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.