Magazin
1511 ogledov

Hrvaški gasilci opozarjajo s tem posnetkom

Božično drevo Pinterest
Hrvaški gasilci so delili posnetek, kjer so opozorili na nevarnost nastanka ognja zaradi neprevidne uporabe božičnih okraskov.

V prazničnih časih se poveča tudi nevarnost izbruhov požarov zaradi neprevidne uporabe praznične okrasitve. Hrvaški gasilci opozarjajo, da so suha božična drevesa, kot tudi plastični okraski, lahko zelo vnetljivi.

Pri njihovi uporabi zato predlagajo, da upoštevamo naslednja pravila:

Prižganih sveč nikoli ne puščajte brez nadzora. Prav tako ne uporabljajte pokvarjenih božičnih lučk. Ne prižigajte okrasnih sveč ob božičnem drevesu. V primeru požara, takoj pokličite gasilce.

Previdno pri uporabi božičnih lučk

Božične lučke, ki krasijo drevo, se včasih pokvarijo. Lučke pa so velikokrat nameščene v bližini gorljivih površin. Nemalokrat se zgodi, da prižgane okraske in sveče puščamo prižgane brez nadzora, lučke pa niso postavljene na primeren prostor, ki ni vnetljiv.

 

"Najpogostejši vzroki za požare v prazničnem času so nenadzorovani adventni venčki in sveče, pokvarjene novoletne lučke ter uporaba pirotehnike," svarijo gasilci.

Pozornost potrebna tudi pri odlaganju pepela

Praznični čas sovpada tudi s kurilno sezono, zato gasilci še posebej opozarjajo na neodgovorno ravnanje pri odlaganju pepela. Ne glede na nizke temperature, se lahko zaradi suhega vremena iz pepela vname ogenj, če je ta odložen na vnetljive predmete, kot so to karton in stari papir. Žerjavica je namreč potencialni vir vžiga tudi 24 ur po odlaganju.

S tem želijo gasilci občanom in občankam zagotoviti mirne in varne praznike.

gripa imunoglukan Zdravje Pripravite enostaven domač sirup, ki pomaga pri vnetem žrelu miklavž Slovenija Ne verjamete v Miklavža? SURS pravi, da obstaja!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.