Magazin
21 ogledov

Igra – najpomembnejši vitamin za otroka

Pojdite na kratek sprehod v vsakem vremenu. Žurnal24 main
Igra v vašem otroku ustvarja radost, zdravje in popolnost in se zaradi tega smatra kot najpomembnejši vitamin za malčka. Potrebuje ga dnevno in v velikih dozah.

Igra prinaša neizmerno dobrobit otroku, saj vpliva na vsa njegova čutila: malim otrokom pomaga pri obvladanju gibanja, razteza um, spodbuja uporabo jezika in stimulira imunski sistem. Poleg tega razvija sposobnost vzpostavljanja prijateljskih odnosov, povečuje samozaupanje in izboljša nočni spanec. V vsakem primeru ima igra nešteto dobrih lastnosti in niti ene slabe, pravi dr. Harvey Karp.

Vaš malček potrebuje uravnoteženo prehrano, sestavljeno iz doživljanja igre, ki vsebuje telesno vadbo, glasbo in pesmi, kreativne igre (delo z glino, kolažem, barvicami, prstnimi barvami), igre vlog (lutke, kostumi, različne igračke), igre oponašanja (lonci, metle, škarje) in čutilne igre (igre s peskom, vodo, glino).

Pojdite ven!
Verjetno ste opazili, da se otroci najraje igrajo v odprtih prostorih, v katerih se izmenjavajo različne svetlobe, prizori, barve in zvoki in pa tudi drugi otroci. Tudi sami opažate, da vam zaradi hitrega tempa življenja zmanjkuje svežega zraka. Otrokom ga še bolj. Dvoletnik, ki je po cele dneve zaprt v stanovanju sčasoma postane neznosen, jokajoč, nervozen in nič ga ne zanima. Zaradi tega je izredno pomembno, da čim več časa preživite na prostem, če le ni otrok bolan. Pravzaprav noben dan ni tako slab (razen v ekstremnih primerih), da z otrokom ne bi mogli za pol ure na sprehod. Četudi ne marate dežja, vašega malčka čisto nič ne moti držanje dežnika, skakanje po lužah in nastavljanjem obraza dežnim kapljam. Njemu to pomeni vse – igra, ki ga veseli.

Domišljija je pomembnejša od znanja
Ne pozabite, da ima vsak otrok bujno domišljijo, ki jo je treba vzpodbujati – malemu umetniku ponudite različne materiale za umetniško izražanje. Ne kažite mu, kako se nariše mačka ali mama ampak mu pustite, da se sam kreativno izrazi. V začetku bo vse skupaj bolj podobno veliki čački, a se vseeno potrudite najti v njej nekaj pozitivnega. Sprašujte ga, naj vam pokaže roke, noge, oči in podobno. Otrok bo točno vedel kje se kaj nahaja na njegovem umetniškem delu.

Branje je hrana za možgane

Otrokove možgane je najlaže nahraniti z branjem. Pri majhnem otroku je pomembno, da berete z njim in ne njemu. Če je čez dan preveč aktiven, se z njim usedite takrat, ko se ga začne lotevati utrujenost oziroma takrat, ko bo imel dovolj potrpljenja, da se osredotoči na slike in listanje stranic. Zelo je pomembno, da komentira, vse kar vidi, da ga sprašujete kaj vidi, kako se kakšna stvar imenuje, kako se določena žival oglaša, kateri predmeti na sliki so kakšne barve in podobno. Z branjem mu hranite možgane in širite domišljijo. Ne počnite tega, da bi bil otrok pametnejši. To je prelep in dragocen čas, ki ga preživite z otrokom. Saj veste, kako hitro rastejo…

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.