Magazin
39 ogledov

Imamo raje lepe ali pametne moške?

Kako pomembno vlogo imata videz in seksualna privlačnost? V kolikšni meri spolno Žurnal24 main
"Je bolj pomembno, da je pameten ali da je lep?" je vprašanje, ki si ga zastavljajo že pubertetnice, nepopisani listi, ki šele odkrivajo slasti in pasti ljubezni.

S tem vprašanjem se ukvarjamo še dolgo. In o vlogi lepote in inteligence razpravljajo strokovnjaki in delajo raziskave. Spolna privlačnost in fizičen izgled sta pri izbiri partnerja zelo važna, a ko gre za dolga ljubezenska razmerja, je ženskam pomembnejša inteligenca, je pokazala raziskava, narejena na univerzi Elon v Severni Karolini v ZDA. A raziskovalec Mark Prokosch in njegova ekipa so se zadeve lotili nekoliko drugače. Žensk niso prosili, naj naštejejo kvalitete, ki jih pri moških najbolj cenijo, ampak so petnajst moških prostovoljcev med opravljanjem zelo različnih nalog snemali s kamero. Moški so brali časopisne članke, razlagali, zakaj bi bili ravno oni idealni partnerji, se igrali z letečimi krožniki, razpravljali o posledicah odkrivanja življenja na Marsu ... Da vse skupaj ne bi bilo preveč preprosto, je petnajsterica morala rešiti tudi inteligenčni test, nato pa se je začelo – več kot dvesto žensk si je pogedalo serijo teh filmčkov, šele potem pa so ocenile inteligenco, privlačnost in kreativnost ter izbrale moške za kratke in dolge partnerske zveze.

Iščejo se pametni!
Rezultati? Videz in seksualna privlačnost sta pomembna, a čim pametnejši je moški, bolj si ga ženske želijo za dolgo razmerje. "Ženske za dolgo zvezo ne želijo samo moških lepega videza, ampak hočejo pametnega in sposobnega moškega, na katerega se lahko zanesejo. Veliko žensk išče zelo pametne moške, saj mislijo, da bodo pametnejši lažje obdržali družino skupaj ter bodo svoje dobre gene prenesli na potomce. V potencialnem partnerju ženske pač iščejo stvari, ki kažejo, da bo moški dober oče," je povedal vodja raziskave Prokosch. A videz in seksualna privlačnost imata vseeno veliko vlogo. "Če bi nam v vrsto postavili pet ljudi in bi morali izbrati enega, bi izbrali tistega, ki nam je vizualno najbolj všeč," je dodal Prokosch. Nič novega?

 

Preberite še:

Kdo koga?
No, teorija pravi svoje. Praksa? Prvič. Tisti, ki so (zelo) lepi in (zelo) pametni, so najbolj zaj***ni, saj se skoraj vsi taki primerki predobro zavedajo svoje "tržne vrednosti". In ko se vanje enkrat naseli prevzetnost, se ne da hitro odgnati. Drugič. Lepota niti slučajno ne pogojuje seksualne privlačnosti. Tretjič. Pubertetnice nesmrtno ljubijo lepe cvekarje, petnajst let kasneje, ali še prej, pa se sprašujejo, kaj so sploh videle na njih. Četrtič. Isti odrasli ptiči radi poletijo skupaj – lepi vidijo lepe, pametni "zavohajo" pametne ...  In petič? Pravila, ki jih je še nešteto, tudi v ljubezni obstajajo zato, da se kršijo. Zato po ulicah hodijo tudi zelo lepi in zelo pametni moški, ki niso niti najmanj zaj***ni. A prešteje se jih na prste ene roke.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.