Magazin
49 ogledov

Imate težavnega psa?

Alfakan za vsakega psa naredi individualni načrt vzgoje oziroma prevzgoje. (Foto Žurnal24 main
Vaš kuža ni čisto tak, kot si želite? Se obnaša tako, da bi ga včasih najraje kar zatajili? Vsak teden se bomo skupaj s strokovnjaki lotevali pasjih težavic in težav.

Z individualno vzgojo in prevzgojo se ukvarja podjetje Alfakan. Kako poteka vzgoja in prevzgoja, se da vzgojiti prav vsakega psa, kaj morajo vedeti lastniki? Za začetek preberite kratek pogovor z Juretom Pribičevičem iz Alfakana, nato pa dogodivščinam psov – odraslih in mladičkov –, ki potrebujejo vzgojo ali prevzgojo, sledite vsak teden.

Vprašanja o vedenjskih težavah vašega kosmatinca nam lahko pošljete na ljubljencki@zurnal24.si. Na vprašanja bosta odgovarjala Jure Pribičevič in Andrej Žunič.

Kakšne prednosti predstavlja vzgoja psa na domu?
Z razliko od klasičnih pasjih šol – tečajev, zgoja psa na domu omogoča, da se posvetimo dejanskim težavam, ki jih imajo ljudje s svojimi psi. Našim strankam se tudi ni potrebno nikamor voziti in s tem veliko prihranijo na času. Delamo lahko s celo družino, ter vsakemu psu posvetimo toliko časa, kot je zanj potrebno.

Za vsakega psa pripravite individualni plan. Kako to poteka? Na kakšen način?
Prvi korak našega dela je uvodni sestanek. Stranko obiščemo na domu, kjer si v živo ogledamo težave, ki jih ima s svojim psom. Naredimo analizo stanja in predvsem poskušamo natančno prisluhniti težavam. Nato predstavimo naš način dela, ter se pogovorimo o pasji psihologiji in psihologiji pasjega krdela. Damo tudi začetno domačo nalogo. Zbrane podateke potem v miru analiziramo in pripravimo plan dela.

Ali obstaja več faz (stopenj) vzgoje?
Vsako učenje psa poteka v fazah. Tako tudi vzgojo ali prevzgojo psa razdelimo v faze, da je za psa čim lažje dojemljivo.

Koliko časa traja vzgoja?
Za psa lahko rečemo da je vzgojen takrat, ko se obnaša na način, ki ustreza njegovim lastnikom. Kako dolgo to traja pa je odvisno od veliko faktorjev. Predvsem od časa in truda, ki so ga lastniki pripravljeni vložiti v to delo.

Ali je vzgoja odvisna od pasme? Katere pasme se prevzgoji prej, katere kasneje?
Nekatere pasme je šolati ali vzgajati lažje. Ni pa to bistvenega pomena. Vsakega psa se da vzgojiti predvsem s pametnim in doslednim delom.

Kako je s starejšimi psi?
Vzgoja psa ni vezana na njegovo starost. Res je da se mlajši psi učijo hitreje in je za lastnike lažje. Pri starejših psih govorimo predvsem o prevzgoji, saj je ponavadi potrebno spremeniti njihove navade.

Je vzgoja primerna za vse pse?
Lotimo se vsakega primera. Vsakega psa se da prevzgojiti do neke mera. Pasjo osebnost sestavljata zmeraj genetika (na katero ne moremo vpivati), ter okolje. Če nam uspe lastnike naučiti pravilnih odzivov, ter življenja s psom in si ti vzamejo dovolj časa za psa, so rezultati zmeraj zelo razveseljivi. Tako za nas, kot tudi za lastnike.

Kako poteka poučevanje lastnikov?
Teorijo z uvodnega sestanka potem na rednih obiskih dajemo v prakso. Po tem se razlikujemo od večine pasjih strokovnjakov. Lastniki pišejo kratke dnevnike, da lažje spremljamo njihov napredek. Z rednimi obiski jim poskušamo pokazati stvari, ki so potrebne za uspešno vzgojo psa. Velikokrat pripeljemo tudi svoje pse. Tako si lahko na laste oči ogledajo kako zgleda vzgojen pes, kar jih zelo motivira za nadaljno delo. Veš čas smo jim dostopni preku elektronske pošte ali gsm-a. Tako sproti razčistimo morebitne težave in si zagotovimo čim hitrejši učni proces pri psu.

Ne marate primerjave s Cesarjem Milanom. zakaj ne? Kako se vaše metode razlikuejo od njegovih?
Imamo svoj sistem, ki je plod našega večletnega dela z reševalnimi psi na zelo visokem nivoju. Rezultate lahko vsak preveri in se o uspešnosti našega naravnega sistema prepriča sam.

Vabljeni k sodelovanju! Vprašanja o vedenjskih težavaha vašega kosmatinca nam lahko pošljete na ljubljencki@zurnal24.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.